Náš tovar môžete vyzdvihnúť neďaleko vašej lokality na výdajných miestach.

Prihlásenie

Ako správne zlikvidovať kontaktné šošovky? Tu je kompletný sprievodca.

/

Napísal/a: Maria Chiara Tarsia 24. 3. 2020

Balenia našich kontaktných šošoviek obsahuje niekoľko obalov z rôznych materiálov. Ak ste niekedy premýšľali, ako správne zlikvidovať svoje kontaktné šošovky a obaly z nich, táto príručka je pre vás!

V tomto článku si objasníme niekoľko základných otázok.

Kam správne vyhodiť kontaktnú šošovku?

Kontaktné šošovky – či už jednodenné, mesačné alebo iné – musia byť vždy hodené do odpadkového koša so zmiešaným odpadom. Hoci by to mohlo znieť ako samozrejmosť, bolo zistené, že približne 19 % nositeľov šošoviek hodí svoje kontaktné šošovky do drezu či toalety, čo je nesprávny spôsob, ako ich zlikvidovať.

Pamätajte: kontaktné šošovky NELIKVIDUJTE spláchnutím do WC alebo umývadla, pretože sa nerozpustia vo vode.

Ako je to s likvidáciou jednotlivých obalov šošoviek

Ako možno viete, balenie kontaktných šošoviek sa obvykle skladá z týchto častí:

  • Vonkajšia krabička
  • Blister
  • Viečko blistra
  • Kontaktné šošovky
How to recycle contact lenses


Vonkajší obal (a letáky uložené vnútri) sú zvyčajne vyrobené z papiera, preto sú úplne recyklovateľné a patria do kontajnera na papier.

Blistre musia byť pred recykláciou vždy otvorené a oddelené od vrchného viečka, pretože ich spodná časť je vyrobená z plastu a krycie viečko je zvyčajne vyrobené z hliníka.

A ako sme už spomínali, samotné kontaktné šošovky patria do zmesového odpadu.

Nezabudnite: vždy, keď máte pochybnosti o tom, ktorý kontajner je správny, vždy skontrolujte symboly a čísla uvedené na samotnom obale. Tieto špeciálne symboly sú vytlačené na všetkých obaloch a sú medzinárodné, čo znamená, že si môžete byť vždy istí ich významom. Väčšina balení kontaktných šošoviek napríklad zobrazuje symbol, ktorý môžete vidieť na tretej pozícii na druhom riadku na obrázku nižšie. Tento symbol znamená, že obal možno recyklovať (nie však obsah, konkrétne samotnú šošovku). Obrázok ukazuje tiež ďalší z najobľúbenejších recyklačných symbolov, ktoré môžete nájsť na rôznych výrobkoch.



Recyklačné symboly


Príklad bežne používaných recyklačných symbolov môžeme vidieť napríklad na našich šošovkách Lenjoy :



Lenjoy packaging


V súčasnej dobe nie sú kontaktné šošovky v Európe recyklovateľné, a preto je potrebné ich hodiť do zmesového odpadu. To isté platí pre vaše staré alebo rozbité okuliarové rámy. Tešíme sa však na budúcnosť, kedy – dúfame – budeme môcť recyklovať každú jednotlivú časť šošoviek, príslušenstva a okuliarov!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty