Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Poruchy zraku: Čo je to astigmatizmus? Príznaky, príčiny a liečba

Čo je astigmatizmus a ako je definovaný?

Astigmatizmus je asférická refrakčná porucha, kedy oko vykazuje v dvoch rezoch rôznu refrakciu. Astigmatizmus môže byť pravidelný (najčastejšie) alebo nepravidelný.

  • Pravidelný astigmatizmus – môže pripomínať tvar lopty na rugby (zakrivenie dvoch na seba kolmých meridiánov je pravidelné)
  • Nepravidelný astigmatizmus – spôsobený úrazom, ochorením alebo degeneráciou, atypickým tvarom, zjazvením (zakrivenie meridiánov nie je pravidelné)

Astigmatizmus nemusí vždy postihovať iba rohovku, ale môže byť šošovkový alebo sietnicový (veľmi zriedkavo).

  • Astigmatizmus rohovkový (najbežnejší)
  • Astigmatizmus šošovkový
  • Astigmatizmus sietnicový

Astigmatizmus je typom refrakčnej chyby, pri ktorej oko neprenáša obraz predmetu rovnomerne na sietnicu. Obraz prenášaný svetlom sa premietne na sietnici v dvoch bodoch namiesto jedného, ​​preto je vo výsledku rozostrený. Táto očná chyba vyžaduje odlišnú korekciu – špeciálne kontaktné šošovky s cylindrom a osami.

V našom predchádzajúcom blogu si môžete prečítať viac o rôznych typoch parametrov, vrátane tých pre tórické šošovky.

Astigmatizmus je často sprevádzaný krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou, funguje však na inom princípe. Preto sa nedá korigovať klasickými šošovkami alebo okuliarmi, ktoré majú iba plusovú alebo mínusovú dioptriu. Pacientom s astigmatizmom sú zvyčajne predpísané tórické kontaktné šošovky. Tieto kontaktné šošovky sú v spodnej časti hrubšie, čo bráni pretáčaniu šošoviek v očiach. Pomáha to orientovať šošovky rovnomerne a predvídateľne pre lepšiu vizuálnu ostrosť.

Ktoré kontaktné šošovky sú pri astigmatizme najvhodnejšie?

3 najbežnejšie typy astigmatizmu

Existujú tri základné typy astigmatizmu:

  • Myopický astigmatizmus. Jeden alebo obidva hlavné vrcholové body (meridiány) oka sú krátkozraké. (Ak sú oba meridiány krátkozraké, sú v rôznej miere myopické.)
  • Hypermetropický astigmatizmus. Jeden alebo obidva hlavné meridiány oka sú ďalekozraké. (Ak sú oba meridiány ďalekozraké, sú v rôznej miere hypermetropické.)
  • Zmiešaný astigmatizmus. Jeden hlavný meridián je krátkozraký a druhý ďalekozraký.

typical and astigmatism cornea

Diagnóza: Astigmatizmus

Astigmatizmus sa zistí počas bežného vyšetrenia zraku rovnakými prístrojmi a technikami, ktoré sa používajú na odhalenie krátkozrakosti a ďalekozrakosti

Váš očný lekár dokáže určiť mieru astigmatizmu tým, že svieti do vášho oka svetlom a zároveň ručne vkladá rad rôznych šošoviek medzi svetlo a vaše oko. Tento test sa nazýva retinoskopia.

Symptómy astigmatizmu

Príznaky sa môžu u jednotlivých osôb líšiť a je tiež možné, že sa žiadne príznaky nevyskytnú. Najčastejšími príznakmi sú nejasný obraz a rozmazané videnie. Symptómy sa môžu meniť v závislosti na stupni astigmatizmu. Ak je príliš nízky, nezaznamenajú sa žiadne problémy s videním. Ak je stupeň astigmatizmu vyšší, spôsobuje únavu očí najmä pri čítaní a používaní počítača kvôli snahe očí prispôsobiť sa.

V skutočnosti sa zrejme väčšina ľudí už narodí s určitým stupňom astigmatizmu alebo ho veľmi často zdedí. Ak spozorujete príznaky astigmatizmu, pozrite sa na svoj rodokmeň. Existuje veľká šanca, že ho má niekto z vašich príbuzných. Keď je astigmatizmus diagnostikovaný v ranom detstve, je možné, že sa stupeň bude pribúdajúcim vekom zvyšovať alebo znižovať. Astigmatizmus môže byť tiež spôsobený zranením alebo operáciou očí.

typical and astigmatism cornea

Aké sú možnosti liečby či korekcie astigmatizmu?

Existuje niekoľko možností korekcie astigmatizmu:

Tórické kontaktné šošovky (alebo korekčné okuliare). Pacientom s astigmatizmom sú zvyčajne predpísané tórické šošovky na úpravu videnia. Tórické šošovky majú väčší uhol odrazu v určitom smere.

Po vyšetrení a otestovaní ostrosti zraku očný lekár určí, ktoré šošovky sú pre váš stupeň a formu astigmatizmu najvhodnejšie.

Refrakčná chirurgia. Ďalšia možnosť korekcie astigmatizmu. Spočíva v zmene tvaru očnej rohovky refrakčnou laserovou operáciou očí. Aby ste mohli podstúpiť takýto typ zákroku, vaše oči musia byť zdravé. To znamená, že nemáte žiadne problémy so sietnicou, rany a jazvy na rohovke či iné ochorenia očí.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Andrej

    Dobrý deň,
    V 2010 roku mi dva krát v priebehu troch dní vyťahovali z oka kovovú šponku a domnievam sa ,že aj z toho dôvodu sa mi robí šedý zákal a čím ďalej vidím slabšie bez ohľadu na silu okuliarov.
    Mám 63 rokov.Nieje už na operáciu neskoro?

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      to takto na diaľku skutočne nie je možné zhodnotiť, odporúčame však bezodkladne kontaktovať svojho očného lekára a možnosti riešenia situácie s ním konzultovať, aby sa stav zbytočne nezhoršoval bez adekvátnej starostlivosti.

      Odpovedať
  • Igor P.

    Dobrý deň,okuliare nosim 25 rokov,ale až vo veku 69r.mi boli predpisane dioptrie s cylindrom.Môžem si zvyknuť vo svojom veku na cylinder ? Bolia ma oči,hlava a necitim sa komfortne.Meranie mi robil optometrista,ale očný lekar,ktorý mi predpisoval predtým okuliare cylinder nezakomponoval do dioptrii.Sú pre mňa vhodné cylindre ?

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      predpis na okuliare a šošovky má zvyčajne iné hodnoty, je to preto ťažké a skoro nemožné takto na diaľku zhodnotiť. Oči si chvíľu na nové parametre zvykajú, ak by však diskomfort trval dlhšie, určite sa obráťte na svojho očného špecialistu.

      Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      predpis na okuliare a šošovky má zvyčajne iné hodnoty, je to preto ťažké a skoro nemožné takto na diaľku zhodnotiť. Oči si chvíľu na nové parametre zvykajú, ak by však diskomfort trval dlhšie, určite sa obráťte na svojho očného špecialistu.

      Odpovedať
  • Jarmila H.

    Dobrý deň chcela by som Vás poprosiť o radu.Dcéra ma 13rokov často ju boli hlava a oči. Očná dr.nezistila žiadnu pričinu tak dcéra bola hospitalizovaná v nemocnici na antolskej v petržalke kde jej zistili astigmatizmus.Vedeli by ste mi poradiť kde v bratislave sa na to špecializujú?Na nete som čítala o špeciálnych šošovkách ktoré by jej pomohli keďže operovať ju kvôli veku ešte nemôžu .Bola by som Vám veľmi vďačná za odpoveď Jarmila

    Odpovedať
    • Martina
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      ako uvádzame v článku - astigmatizmus je typom refrakčnej chyby, pri ktorej oko neprenáša obraz predmetu rovnomerne na sietnicu. Obraz prenášaný svetlom sa premietne na sietnici v dvoch bodoch namiesto jedného, ​​preto je vo výsledku rozostrený. Táto očná chyba vyžaduje odlišnú korekciu – špeciálne kontaktné šošovky s cylindrom a osami - tórické kontaktné šošovky.

      Astigmatizmus je pomerne bežný a netreba hľadať kvôli vyšetreniu špecializované stredisko. Dcérka potrebuje na korekciu zraku okuliare s cylindrami, alebo tórické kontaktné šošovky. Podrobnejšie informácie Vám poskytne Váš očný lekár.

      Odpovedať
  • Sabina F.

    Dobry den, ocny lekar mi na sosovky nameral dioptrie: P oko -2,25 , cyl. 0,75 os 180... L oko -1,5 , cyl. 1,25 , os 180. Zakrivenie 8,7. Skusobne mi sadli, ale ked som si sama objednavala s tymi istymi hodnotami tak uz nie. Vedeli by ste mi odporucit nejake sosovky? Dakujem

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,
      takto na diaľku žiaľ konkrétnu značku šošoviek nie je možné odporučiť. Veľmi tiež záleží na konkrétnej značke šošoviek, akú ste mali vyskúšanú a na priemere šošoviek. Ak máte k dispozícii napr. blister alebo krabičku skúšobných šošoviek, pošlite mi prosím fotografiu na info@lentiamo.sk, značku, ktorá Vám vyhovovali skúsime dohľadať. Ďakujem.

      Odpovedať
  • Ivana K.

    Dobrý deň, vedeli by ste mi prosím poradiť aké šošovky by som potrebovala ak mi môj lekár nameral hodnoty oka: PO - sférické dioptie : -2,0, cylinder dioptria -0,5, cylinder os 5 a ĽO sférické dioptrie -1,75, cylinder diptria -0,25, cylinder od 175. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      predpokladám však, že sú uvedené hodnoty parametrov určené pre okuliare, šošovky s uvedenými hodnotami cylindrov a osí na korekciu astigmatizmu sa nevyrábajú. V tomto prípade bude nutné absolvovať vyšetrenie u očého lekára, optika či kontaktológa konkrétne pre šošovky, kedy musí byť zmerané zakrivenie a priemer. Odporučí Vám konkrétnu vhodnú značku šošoviek práve pre Vás a poskytne najprv skúšobný pár. Iba tak zistíte, či Vám šošovky vyhovujú.

      Parametre pre šošovky a okuliare sa zvyčajne líšia, nie je možné podľa predpisu na okuliare určiť nové hodnoty parametrov šošoviek takto na diaľku a tiež hodnoty parametrov meniť bez porady so svojím optikom neodporúčame, nemuseli by ste cez šošovky vidieť.

      Odpovedať
  • Livia L.

    Mam spravu z vys. Astigmatizmus Do blizka prave oko +4.75 diop 1 os116 a lave oko +4.75 diop 1 os 83 Su niektore zo sosoviek vhodne dakujem s pozdravom

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,


      v tomto prípade predpokladám, že sú hodoty určené pre okuliare, podľa
      ktorých nie je možné takto na diaľku určiť vhodnú značku a parametre
      šošoviek. Pred prvým nákupom šošoviek napr. cez internet bude nutné
      navštíviť kontaktológa napr. v optike, ktorý na základe vyšetrenia pre
      šošovky odporučí vhodné zakrivenie, priemer a prípadne poskytne
      skúšobný pár konkrétnej značky šošoviek. Andrea


      Odpovedať

Ďalšie 4 komentáre

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty