Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Kompletný sprievodca fotochromatickými slnečnými okuliarmi

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 7. 1. 2021. Napísal/a: Lentiamo

Fotochromatické šošovky sľubujú, že ochránia naše oči pred 100 % UV lúčov – avšak len pri kontakte so slnečným žiarením. Inak zostávajú šošovky číre. K tomuto procesu dochádza automaticky prechádzaním z interiéru do exteriéru bez toho, aby sme museli meniť dioptrické okuliare za slnečné.

Zaujíma vás, ako fotochromatické slnečné okuliare fungujú, aké sú ich výhody a či ich môžete kúpiť aj s filtrom modrého svetla? Potom si prečítajte kompletného sprievodcu fotochromatickými slnečnými okuliarmi na Lentiamo.

Čo sú fotochromatické slnečné okuliare?

Fotochromatické šošovky, nazývané aj samozafarbovacie, sú navrhnuté tak, aby reagovali na ultrafialové svetlo. Šošovky stmavnú za jasných svetelných podmienok, tj. pri ultrafialovom žiarení. Bez aktivácie UV svetlom zostávajú šošovky v číre.

Fotochromatické slnečné okuliare môžu v prípade potreby mierne stmavnúť. Menia svoju farbu podľa toho, ako veľmi jasné svetlo je. Fotochromatické okuliare preto v určitých situáciách stmavnú len veľmi mierne, napr. keď je miestnosť rozjasnená slnečným svetlom.

V spojení so 100 % ochranou proti UV žiareniu zaisťujú samozafarbovacie šošovky pohodlie a zdravie vašich očí po celý rok.

Sú užitočné nielen pri každodenných činnostiach, ale aj pri športe. Športové slnečné okuliare s ochranou 400 nm vás ochránia pred ostrým slnkom. Môžete ich použiť vonku, napr. pri golfe, jazde na bicykli, rybárčení, lyžovaní, behu a tenise bez toho, aby ste obetovali vizuálne pohodlie a ochranu pred UV žiarením.

Ako fungujú fotochromatické šošovky?

Ako fungujú fotochromatické šošovky?

Fotochromatické okuliare pracujú s molekulami. Molekuly halogenidu strieborného a chloridu strieborného sú zodpovedné za to, že šošovky menia farbu tak, aby mohli stmavnúť za jasných svetelných podmienok a postupne sa zmeniť na číre vnútri.

Keď sú slnečné okuliare vystavené UV žiareniu, bilióny fotochrómnych molekúl začnú dočasne meniť štruktúru. Akonáhle sa tvar obrovského počtu molekúl zmení súčasne, povrch šošovky stmavne.

Výsledkom sú okuliare, ktoré sa premenia na fotochromatické slnečné okuliare a potom späť, bez akéhokoľvek iného zásahu okrem jasného slnečného svetla.

Ako dlho trvá, než sa fotochromatické slnečné okuliare zmenia z čírych na tmavé?

Keď boli v roku 1964 uvedené na trh prvé fotochromatické šošovky spoločnosti Corning Glass Works, začali šošovky reagovať na UVA a UVB svetlo až po niekoľkých minútach a maximálneho zafarbenia dosiahli po 15 minútach. Neskoršie modely potrebovali aspoň minútu, aby sa prispôsobili svetelným podmienkam.

Dnes existuje niekoľko značiek, ktoré využívajú veľmi rýchlu fotochrómnu technológiu. Táto najmodernejšia inovácia umožňuje prechod z jasných šošoviek na tmavé v priebehu niekoľkých sekúnd.

Chemický proces funguje samozrejme aj opačne, ak sa presúvate do vnútra z vonkajšieho prostredia. Tmavý odtieň šošoviek zmizne počas niekoľkých minút vnútri a šošovky sa vyjasnia.

Vedeli ste, že je rovnaká technológia k dispozícii aj u kontaktných šošoviek? Materiál dvojtýždňových šošoviek Acuvue Oasys with Transitions reaguje na slnečné svetlo počas niekoľkých sekúnd a pri vystavení slnku vám ponúkajú 100 % UV ochranu vašich očí.

Aké sú výhody a nevýhody fotochromatických slnečných okuliarov?

Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, či sa vám oplatí kupovať fotochromatické okuliare, zhrnuli naši optici všetky výhody a nevýhody fotochromatických šošoviek.

Výhody fotochromatických šošoviek

  • Fotochromatické okuliare vám ušetria peniaze. Nebudete si totiž musieť kupovať dvoje okuliare – slnečné a bežné dioptrické -, ale získate kombináciu oboch v jednej vizuálnej pomôcke.
  • Samozatmavovacie šošovky sú dokonalým spoločníkom pre tých, ktorí majú tendenciu byť trochu neopatrní, pretože s fotochromatickými šošovkami môžete vidieť a pracovať perfektne vnútri aj vonku a obmedzujete tak riziko straty okuliarov, pretože ich vôbec nemusíte dávať dole.
  • Fotochromatické šošovky môžu byť vybavené antireflexnou vrstvou. To vám zaručí pohodlie aj u reflexných povrchov, ako je sneh alebo dopravné značky.
  • Fotochromatické okuliare sú k dispozícii v mnohých rôznych verziách, farbách a tvaroch. Či už preferujete akýkoľvek štýl alebo trend, fotochromatické okuliare populárnych značiekako je Ray-Ban budú skvelým doplnkom.
  • Najväčšou výhodou je však nepochybne zabudovaný filter proti slnečnému žiareniu a škodlivému modrému svetlu (viac nižšie).

Nevýhody fotochromatických šošoviek

  • Jednou z nevýhod fotochromatických šošoviek je, že sa rozjasňujú pomalšie ako tmavnú. Rozjasnenie im v priemere trvá 20 až 30 sekúnd, v závislosti na značke a dizajne.
  • Teploty hrajú úlohu v účinnosti samozatmavovacích šošoviek. Fotochromatické šošovky sú ovplyvnené chladným počasím – to znamená, že im v chlade trvá o niečo dlhšie, než zareagujú na UV lúče. Okrem toho fotochromatické šošovky pri nižších teplotách tmavnú a ich rýchlosť vyjasnenia sa znižuje, ak sú šošovky vystavené chladu.
  • Fototropné šošovky môžu byť nevýhodou pri šoférovaní. Keďže moderné čelné sklá automobilov blokujú UV svetlo potrebné na reakciu šošoviek, zostávajú šošovky citlivé na svetlo v autách v neaktívnom stave. Okrem toho by ste nemali nosiť tónované sklá v noci alebo pri zlej viditeľnosti.

Môžem si zaobstarať fotochromatické slnečné okuliare s filtrom modrého svetla?

Niektoré fotochromatické okuliare vám ponúkajú ochranu nielen pred ultrafialovým žiarením, ale aj pred škodlivým modrým svetlom. Bez ochrany sa vlny modrého svetla dostanú priamo do našich očí a môžu negatívne ovplyvniť ich zdravie. Svetlo vyžarované digitálnymi obrazovkami, ako sú počítače, tablety, mobilné telefóny a televízie môže spôsobiť digitálnu únavu očí, ťažkosti so zaspávaním a bolesti hlavy.

Počítačové okuliare Everglasses značky Ray-Ban s filtrom modrého svetla tiež ponúkajú dokonalú ochranu pred škodlivými UV lúčmi a žiarením obrazoviek. Filter modrého svetla sa aktivuje, keď sa pozrieme na digitálnu obrazovku. Ponúkajú 100 % ochranu UVA/UVB, ochranu pred modrým svetlom a štít proti prachu.


 

Zdroje:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Michal

    Dobrý deň, existujú aj fotochromatické okuliare, ktoré reagujú na zmenu svetelných podmienok aj za čelným sklom auta t.j. reagujú aj za UV filtrom čelného skla? Majú nejaký iný názov?

    Odpovedať
    • Radek
      Lentiamo.sk

      Dobrý den, Michale.

      Ztmavení brýlových čoček vzniká chemicko-fyzikální reakcí krystalů v materiálu čoček při kontaktu s UV paprsky. Pokud jsou tyto paprsky odstíněny čelním sklem vozidla, nemůže dojít k další reakci v brýlích a změně barvy čoček.

      Pokud jsou brýlové čočky v prostředí, které je již odstíněno od UV, reakce nemá jak proběhnout a čočky nemohou ztmavnout.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovedať
  • Jakub U.

    Dobrý deň, máte v ponuke aj okuliare s veľmi rýchlou fotochrómnu technológiou, ktorú spomínate v blogu?

    Odpovedať
    • Martina
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      určite, stačí si prezrieť našu ponuku na tomto odkaze: https://www.lentiamo.sk/slnecne-okuliare/fotochromaticke.html

      Napríklad fotochromatické okuliare značky Ray Ban menia zafarbenie skiel do pár sekúnd.

      Odpovedať
  • Tina

    Dobrý deň.
    Existujú okuliare, ktoré sú fotochromatické iba na polovicu? Konkrétne, že sa stmavuje iba horná polovica skiel? Zároveň v plnej ploche filtrujú modré svetlo, a sú dioptrické. Ďakujem.

    Odpovedať
    • Martina
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      ďakujem za Vašu správu, žiaľ model, aký požadujete v našej ponuke nemáme. Buď sú šošovky celé fotochromatické, alebo blokujú modré svetlo, alebo sú slnečné okuliare s tieňovanými šošovkami, ktoré sú hore tmavšie a dole bledšie, ale vo Vami zmieňovanej kombinácii nemáme k dispozícii žiaden model.

      Odpovedať
  • Róbert F.

    Dobrý deň.
    Fungujú fotochromatické okuliare aj pod šiltovkou (pri odraze od okolitých predmetov), alebo len na priamom slnečnom svetle ?

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      tento typ okuliarov nemusí byť na priamom svetle, funguje i napr. s nasadenou šiltovkou, pre ich maximálnu funkčnosť je však samozrejme vhodnejšie, aby neboli ovplyvňované tieňom.

      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty