Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Cukrovka a kontaktné šošovky? Buďte bez obáv

Plazivé ochorenie, ktoré dlho nebolí. Na Slovensku je cukrovka diagnostikovaná u viac ako 340 000 dospelých i detí, počet chorých každý rok narastá. Liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu, pritom neexistuje – rozvoj choroby je zmierňovaný diétou, pohybom a v ťažších prípadoch aplikáciou inzulínu.

Svetový deň diabetu si pripomínajú vo viac ako 130 krajinách sveta

Cukrovka je aj chorobou očí

Prečo zmieňujeme cukrovku v súvislosti s kontaktnými šošovkami? Nerovnomerná hladina cukru v krvi, hlavný príznak tohto ochorenia, spôsobuje totiž zmeny na krvnom riečisku, predovšetkým na tých najtenších cievach – aj na tých, ktoré vyživujú oko.

Rozvíja sa diabetická retinopatia, následkom kolísania hladiny cukru sa mení (v priebehu dňa aj niekoľkokrát) dioptria z dôvodu opuchov šošovky, horšie sa hoja rôzne vriedky a otlaky na rohovke. Oko je náchylnejšie k infekciám, diabetes taktiež často sprevádza porucha tvorby sĺz, tzv. syndróm suchých očí.

Šošovky pri cukrovke už nie sú tabu

Používanie kontaktných šošoviek pri diabete bolo dosť dlho tabu. Potom boli dlhú dobu „skôr neodporúčané“. Až v poslednej dobe (v roku 2013) bolo na základe vedeckých štúdií preukázané, že u liečenej cukrovky nie sú kontaktné šošovky problémom.

U liečenej. Ak vám „cukor lieta hore a dolu“, pretože nedodržiavate predpísaný režim, môžu pre vás byť kontaktné šošovky potenciálnym problémom. Pokiaľ ale máte cukrovku pod kontrolou, šošoviek sa nemusíte vôbec obávať.

Čo vy, šošovky a cukrovka - máte skúsenosť? Akú?

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty