Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Určte svoje dominantné oko v 4 jednoduchých krokoch

Očná dominancia sa týka nás všetkých. Je to preto, že každý človek má jedno oko dominantné a druhé oko nedominantné. V ojedinelých prípadoch môžu byť dominantné obe oči.

Asi dve tretiny ľudí sú praváci, takže u väčšiny ľudí možno predpokladať, že dominuje nielen pravá ruka, ale aj pravé oko. Ak sú dominantné oko a ruka na rôznych stranách tela, je to známe ako krížová dominancia.

Prečo je ale určenie dominantného oka tak dôležité? Odpoveď majú optometristi z Lentiamo.

Prečo je dôležité poznať dominantné oko?

Dominancia oka je nevyhnutná pre všetkých nositeľov okuliarov a kontaktných šošoviek. Najmä ak trpia presbyopiou a nosia multifokálne šošovky. U multifokálnych šošoviek alebo okuliarov je dominantné oko dokonale korigované na diaľku, zatiaľ čo nedominantné oko je korigované na blízke videnie. Vzhľadom na to, že multifokálne šošovky sa skladajú zo sústredených kruhov rôznych dioptrií, mozog prijíma veľa rôznych obrazov, čo má za následok jeden jasný obraz, ktorý je vytvorený zo všetkých týchto obrazov dohromady. Malý zázrak, však?

Znalosť dominantného oka však nie je dôležité len pre nositeľov kontaktných šošoviek a okuliarov. Dominantné oko je tiež významným faktorom pri fotografovaní a samozrejme športe (napr. lukostreľba, paintball, baseball, golf atď.), kde sa zameriavate na objekt iba jedným otvoreným okom.

Ktoré oko je vaša dominantné?

Ak chodíte na pravidelné kontroly k očnému lekárovi alebo optikovi, iste vám radi pomôžu rýchlo odpovedať na vašu otázku. V opačnom prípade budete musieť zistiť svoje dominantné oko iným spôsobom.

V predpise na dioptrické okuliare informáciu o dominantnom oku žiaľ nenájdete, pretože nie pre výrobu okuliarov nutná.

Ak však nosíte kontaktné šošovky, informácie nájdete v predpise na kontaktné šošovky – dominantné oko sa nazýva „D“ a nedominantné oko se nazýva „N“. Ani predpisy na šošovky však túto informáciu neobsahujú vždy. Očná dominancia je niekedy „ukrytá“ v refrakcii.

Urobte si test – určite svoje dominantné oko

Test dominancia oci

Nemôžete nájsť v predpise na okuliare alebo šošovky, ktoré oko je vaše dominantné? Potom skúste náš jednoduchý test a určte svoje dominantné oko.

  1. Položte ruky na seba tak, aby ich chrbáty smeroval nahor, takže palce a ukazováky tvoria trojuholník.
  2. Teraz natiahnite ruky rovno dopredu.
  3. Vyberte si malý objekt (veľkosti max. 10 cm), ktorý je od vás vzdialený asi 3 metre.
  4. Potom striedavo zatvárajte každé oko.
Výsledok: Pri zatváraní jedného z očí sa vôbec nič nedeje? Objekt zostáva cez trojuholník viditeľný a rozpoznateľný? Potom je toto oko pravdepodobne vaše dominantné. Keď však zatvoríte druhé oko, objekt náhle zmizne z trojuholníka alebo sa posunie takým spôsobom, že ho už cez trojuholník nevidno? Toto oko teda pravdepodobne bude nedominantné (a teda dominuje to druhé).

Tento test je navrhnutý tak, aby vám pomohol určiť vaše dominantné oko. Ak však chcete dosiahnuť 100 % správneho výsledku, porozprávajte sa so svojím optikom alebo očným lekárom.

V prípade ďalších otázok nás kontaktujte na info@lentiamo.sk alebo nám nechajte komentár!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty