Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Uvažovali ste niekedy o teste zraku? Skúste ho u nás!

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 29. 1. 2019. Napísal/a: Lentiamo

Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila v októbri 2018 nové štatistiky týkajúce sa chýb zraku. Odhaduje sa, že na celom svete žije 1,3 miliardy ľudí, ktorí majú problémy s videním. Čo sa videnie na diaľku týka, 188 miliónov ľudí má ľahkú poruchu zraku, 217 miliónov mierne ťažkú až ťažkú poruchu zraku a 36 miliónov ľudí je slepých. 1

Vision impairment worldwide
 

Takéto množstvo ľudí potrebuje kontaktné šošovky alebo okuliare pre to, aby dobre videli. Ako však rozoznať, či okuliare alebo šošovky naozaj potrebujete? Ako si otestovať zrak?

Monoyerova tabuľka

Monoyer Eye Chart Na zmeranie zraku môžete použiť očný test. Prvý vynálezca decimálneho očného testu bol Ferdinand Monoyer. Tento francúzsky oftalmológ vytvoril v roku 1872 slávnu Monoyerovu tabuľku a vynašiel tak jednotku merania optickej mohutnosti šošovky, ktorú nazývame dioptria. Každý riadok písmen rôznych veľkostí predstavuje inú dioptriu – jednotku, ktorá je používaná dodnes.

Dioptria je jednotka optickej mohutnosti šošovky alebo zakriveného zrkadla, ktorá sa rovná recipročnej hodnote ohniskovej vzdialenosti meranej v metroch (1 / meter). Jedná sa teda o jednotku recipročnej vzdialenosti. Napríklad šošovka s optickou mohutnosťou 3 dioptrie má recipročnú vzdialenosť 1/3 metra. Optická mohutnosť ľudského oka je 58 D.

Zaujímavosť: Monoyer zakomponoval do tabuľky svoje meno. Ak budete čítať písmená zdola a preskočíte najspodnejší riadok, písmená na ľavej strane tvoria slovo Monoyer a písmená na strane pravej slovo Ferdinand. Všimli ste si?2

A čo Snellenova tabuľka?

Čoskoro po Monoyerovi zverejnil svoj očný test tiež holandský lekár Herman Snellen, ktorý prišiel s podobnou tabuľkou. Prvá verzia používala abstraktné symboly, ktoré boli následne nahradené písmenami. Na rozdiel od predošlej verzie má táto tabuľka najväčšie písmená hore.3

Tabuľka tvorí desať riadkov veľkých písmen, pričom tie najväčšie sú hore. Veľkosť písmen sa postupne zmenšuje, takže na každom ďalšom riadku je viac písmen. 4

Snellenova tabuľka sa na meranie zraku používa dodnes. Počas prehliadky vás očný lekár vyzve, aby ste prečítali tie najmenšia písmená, ktoré sú pre vás ešte čitateľné. Ak dokážete prečítať aj najspodnejší riadok, znamená to, že vidíte veľmi dobre.

Nenašli ste, čo ste hľadali?

Naša ponuka dioptrických okuliarov je široká. Presvedčte sa!

Zobraziť ponuku dioptrických okuliarov

Otestuje sa

Ak chcete zistiť, či potrebujete okuliare, mali by ste zájsť k očnému lekárovi a požiadať ho o vyšetrenie zraku. Ak si chcete zrak otestovať doma, môžete si pred návštevou oftalmológa ľahko vyskúšať Snellenov test.

Test, ktorý tu predstavujeme, vám môže pomôcť otestovať krátkozrakosť, ktorá je dôvodom rozostreného videnia do diaľky. Test je veľmi užitočný najmä pri diagnostike krátkozrakosti u detí.

Ďalekozrakosť, astigmatismum alebo ďalšie chyby zraku môžu byť skontrolované pomocou našej tabuľky. Avšak iba dôkladná lekárska prehliadka u akreditovaného očného špecialistu určí, či sú vaše oči zdravé a či vidíte tak, ako to najlepšie ide.
 

Pravidlá Snellenovej tabuľky

Pre najväčšiu možnú presnosť požiadajte niekoho, aby vám s testovaním pomohol.

  • 1) Umiestnite tabuľku na stenu do vzdialenosti šiestich metrov.
  • 2) Zakryte si jedno oko a nahlas prečítajte písmená na tabuľke.
  • 3) Začnite hore a postupujte nadol.
  • 4) Zopakujte postup s druhým okom a potom s obomi očami otvorenými.
  • 5) Riadok s najmenšími písmenami, ktoré ste dokázali správne prečítať, určí ostrosť videnia nezakrytého oka.

Ako rozumieť výsledkom

Výsledok čítania tabuľky určí kvalitu vášho zraku – vyjadrená je potom zlomkom. Zlomky sú vidieť vľavo v každom riadku a určujú, ako dobre vidíte. Ak napríklad jasne vidíte písmená až do piateho riadku, kvalita vášho zraku bude určená hodnotou 20/40. Ak dokážete prečítať aj siedmy riadok, hodnota kvality vášho zraku bude 20/25. Hodnoty sú uvádzané v stopách, americkej jednotke dĺžky. Jedna stopa má približne 30 centimetrov.

20/20: Hodnota 20/20 znamená, že vidíte riadok písmen zo vzdialenosti 20 stôp / 6,09 m rovnako dobre ako ľudia s normálnym zrakom zo vzdialenosti 20 stôp – 6,09 m – čo znamená, že máte perfektný zrak.

20/40: Hodnota 20/40 znamená, že vidíte riadok písmen zo vzdialenosti 20 stôp / 6,09 m rovnako dobre, ako ľudia s normálnym zrakom zo vzdialenosti 40 stôp – 12,2 metrov.

Monoyer Eye Chart
 

1Svetová zdravotnícka organizácia 2Independent 3Express 4Very Well Health

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty