Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Kedy ísť s dieťaťom k očnému a prečo?

Malé dieťa nepovie „nevidím dobre“. To, že má trochu rozmazaný obraz, nevidí do diaľky alebo má občas kvôli škúleniu zdvojené videnie, považuje za normálne.

Dieťa si nepovie, jednať musí rodič

Sťažovanie na bolesť hlavy, časté pretieranie očí, prezeranie knižiek či hračiek z veľmi malej vzdialenosti, nakláňanie hlavy do strany. To všetko môžu byť signály, že so zrakom dieťaťa nie je všetko v úplnom poriadku. **Pre rodiča jasné znamenie – rýchlo k lekárovi. Najprv k detskému, v prípade potreby k očnému špecialistovi.

Kedy ísť prvýkrát k očnému s dieťaťom, ktoré si na oči nesťažuje?

Úplne prvýkrát očnou prehliadkou prejde dieťa po narodení, ďalšie by malo absolvovať u svojho detského lekára vo veku jedného, troch a šiestich rokov. Čo ak trojročné dieťa nespolupracuje? Je potrebné vyšetrenie opakovať dovtedy, kým bude úspešné.

Zmieňme, že pokiaľ sa v rodine vyskytli očné vady, ako sú tupozrakosť alebo škúlenie, malo by dieťa prejsť vo veku jedného roka vyšetrením u detského oftalmológa. Vyšetrenie pediatrom nemusí byť v tomto prípade postačujúce.

Opomenutá starostlivosť? Najzávažnejšie následky má tupozrakosť

Krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus. Vady, ktoré sa dajú úspešne korigovať v dospelosti. Ak tieto nie sú v rannom detstve odhalené, je to problém, ale nie tak závažný, ako keď rodičia (aj napriek príznakom) ignorujú postihnutie dieťaťa tupozrakosťou, pri ktorej je jedno oko výrazne slabšie ako druhé.

Tupozrakosť možno liečiť do 6–7 rokov veku, zakrývaním zdravého oka. V dospelosti je podobný postup neúspešný. Malé zanedbanie v detstve sa môže stať problémom, ktorý v dospelosti výrazne sťaží pracovné uplatnenie.

Čo vy – ako často chodíte s deťmi na očné vyšetrenie?

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty