Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Kontaktné šošovky – vynález storočia

Otto Wichterle (27.10.1913–18.8.1998)

Málokto o tomto pánovi nepočul. Bol to práve on, kto mäkké očné šošovky vynašiel, prvýkrát vyrobil a vďaka nemu sa stali celosvetovo známymi. Medzi jeho ďalšie vynálezy patrí napr. silon (polyamidové vlákno) alebo hydrogél. Prvé myšlienky na výrobu mäkkej kontaktnej šošovky prišli už v roku 1952. Prototyp šošoviek vznikol v roku 1957, avšak ani zďaleka ešte nevyhovovali nárokom bežného nosenia (boli drsné, rezali v oku). Zato si na nich pán Wichterle odskúšal, že nimi skutočne možno korigovať zrak.

Za zmienku určite stojí, že prvé mäkké kontaktné šošovky boli odliate v roku 1961 pomocou rotujúcich foriem, dá sa povedať, doma „na kolene“ potom, čo vtedajšie Ministerstvo zdravotníctva zrušilo výskum kontaktných šošoviek, ale Otto Wichterle sa toho nápadu nehodlal vzdať.

Zaujímavosťou je, že tieto kontaktné šošovky boli vyrobené na prístroji, ktorý bol zostrojený z populárnej detskej stavebnice Merkur a ako pohon slúžilo dynamo z bicykla (neskôr motorček z gramofónu) . Vďaka tomuto úspechu bol Otto Wichterle poverený Ministerstvom zdravotníctva, aby vo vývoji kontaktných šošoviek pokračoval.

V polovici 70. rokov kúpila licenciu na výrobu kontaktných šošoviek americká firma a výroba začala aj v zahraničí.

Čo to vlastne kontaktná šošovka je?

Kontaktná šošovka je priehľadná šošovka, ktorá sa umiestňuje na rohovku oka a slúži na korekciu očných vád (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus) a zároveň môže, v prípade farebných šošoviek, slúžiť na kozmetické účely.

Všeobecne sa šošovky delia na:

1) tvrdé

Prepúšťajú omnoho menej kyslíku k rohovke, čo môže spôsobovať veľa problémov. Výhodou však je, že nimi nemôžu prejsť chemikálie ani výpary. Tieto šošovky sú síce lacnejšie, ale nevyhovujú každému, pretože vyžadujú určité obdobie na prispôsobenie. Tvrdé kontaktné šošovky sú variantom pre ľudí trpiacich astigmatizmom a keratoconom. Tieto šošovky v začiatkoch neprepúšťali kyslík a vyrábali sa z PMMA – polymethylmetakralátu (plexisklo, inak nazývané aj akrylátové sklo), neskôr (koncom 70. rokov 20 storočia) sa prešlo na výrobu z polyméru PMMA-TRIS (Tris =trimethylsiloxy silan) označovaného ako RGP (rigid gas permeable- plynopriepustné).

2) mäkké

S veľmi dobrou priepustnosťou kyslíka, pohodlné. Zároveň však mäkké šošovky zaisťujú menšiu ochranu oka pred vonkajšími vplyvmi prostredia. Priepustnosť šošoviek je úmerná množstvu vody v šošovke. Avšak súčasne s vyšším obsahom vody stráca materiál pevnosť, tzn. že priepustnosť šošovky nie je neobmedzená. Tieto šošovky sa vyrábajú z hydrogélu, najskôr to bol materiál HEMA (hydrogyetylmetakrylát). Koncom 90. rokov 20. storočia sa začali hydrogély vyrábať z polymérov na silikónovej báze (silikón-hydrogélové šošovky sa nazývajú aj hybridné.

Z čoho sa vyrábajú?

Prvé šošovky boli vyrobené zo skla, neskôr sa prešlo na pokusy s tzv. Hemagélom. Čo sa týka znášanlivosti, tento materiál bol ideálny, problémy sa však vyskytli pri vyberaní šošoviek z výrobných foriem a s nepravidelnosťou okrajov šošoviek, keď sa šošovka musela ešte následne brúsiť. Preto sa začal Hemagél spájať s ďalšími látkami. Časom sa prešlo na výrobu z polymérov na silikónovej báze, ako už bolo zmienené vyššie. Šošovky sa vyrábajú technológiou odstredivého liatia. Skôr sa používalo aj sústruženie, ktoré sa čiastočne využíva dodnes, ale týmto spôsobom nemožno vyrábať príliš veľké množstvá. V ankete, ktorú robili Novinky.cz boli kontaktné šošovky zvolené za najlepší tuzemský výrobok a sú považované za jeden z najznámejších českých vynálezov.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty