Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Ako vybrať správne kontaktné šošovky?

/

Napísal/a: Maria Chiara Tarsia 26. 9. 2019

Ktoré kontaktné šošovky sú najvhodnejšie pre vaše oči, vašu poruchu zraku a váš životný štýl závisí od mnohých faktorov. Kontaktné šošovky sú navrhnuté tak, aby čo najlepšie a čo možno najjednoduchšie korigovali vaše problémy so zrakom. Mali by sa však tiež pohodlne nosiť a ak možno, v očiach by ste ich nemali cítiť ako niečo cudzie a nepríjemné. Je potrebné zabrániť tiež suchým očiam a alergiám.

Dnes je k dispozícii veľké množstvo kontaktných šošoviek, ktoré môžu korigovať rôzne poruchy zraku a majú rozličné kombinácie vlastností. Preto nie je úplne jednoduché nájsť tie správne kontaktné šošovky. Premýšľate, či vybrať jednodenné šošovky alebo radšej mesačné šošovky? Čo znamenajú sférické kontaktné šošovky a v čom sa líšia od asférických? A aké sú vlastnosti silikón-hydrogélových šošoviek?

Tento sprievodca vám poskytne informácie o tom, ako vybrať správne kontaktné šošovky pre vás!

Aké typy kontaktných šošoviek sú na trhu?

Úprimne povedané, množstvo! Ale najprv si ich poďme rozdeliť podľa doby nosenia (tzv. periódy výmeny). Ako dlho sa dajú nosiť? Tu je jednoduchý príklad: Jednodenné šošovky sa môžu nosiť iba počas jedného dňa. Nasadíte si ich, keď ráno vstanete, a vyhodíte ich, keď idete spať. Nepotrebujú žiadny čistiaci roztok ani zvláštnu starostlivosť alebo skladovanie. To z nich robí celkom vhodné šošovky v situáciách, kedy nie je tak ľahké pripraviť si pekný čistý priestor na to, aby ste ich mohli použiť – napríklad keď ste na cestách, na prázdninách, pri športovaní atď.

Ďalej rozlišujeme:

Tieto šošovky môžete nosiť tak dlho, ako to naznačuje ich názov. Samozrejme, počnúc dňom otvorenia blistru a len ak sa o ne správne staráte kvalitným viacúčelovým roztokom na mäkké kontaktné šošovky, napríklad Solunate Multi-purpose.

Sférické alebo asférické? Ktoré sú pre mňa najlepšie?

Sférické šošovky opisujú zakrivenie rohovky a sú používané na korekciu dvoch najčastejších očných chýb: krátkozrakosti a ďalekozrakosti. Asférické šošovky sa smerom k okraju splošťujú, čo umožňuje čistejší a ostrejší obraz, najmä pri okrajoch zorného poľa (periférne videnie). V niektorých prípadoch sú vhodné na korekciu ľahších foriem astigmatizmu, v závislosti od odporúčania vášho špecialistu.

A čo ak chcem nosiť šošovky vo dne aj v noci? Existujú šošovky, ktoré môžem mať nasadené aj v nosi a spať v nich?

Áno, existujú. Sú to tzv. šošovky na predĺžené nosenie – kontinuálne šošovky. Môžu sa nosiť až 30 dní a 29 nocí, s priebežnou hydratáciou a čistením. Materiály, ktoré sú pre tieto šošovky používané, majú vysokú priepustnosť kyslíka, ktorý sa tak dostáva k rohovke. Pamätajte však na to, že iba váš špecialista môže odporučiť, či sú pre vás tieto šošovky a kontinuálny spôsob ich nosenia 100 % vhodné, prípadne vám odporučí ich občas vybrať, vyčistiť a nechať oči odpočinúť. Presný postup pri starostlivosti a vaše možnosti vám vždy odporučí špecialista.

A ak trpím astigmatizmom? Ktoré šošovky sú vhodné?

Astigmatizmus je pomerne bežná porucha zraku, kedy dochádza k neštandardnému zakrivenie rohovky. Veľmi často je astigmatizmus sprevádzaný krátkozrakosťou a/alebo ďalekozrakosťou. Váš očný lekár by vás mal oboznámiť so všetkými detailmi vyšetrenie zraku a na jeho základe poskytnúť správny predpis na kontaktné šošovky na korekciu astigmatizmu. Šošovky používané pri astigmatizme sa nazývajú tórické.

Nevidím dobre do diaľky ani na blízko. Vyrábajú sa tiež multifokálne šošovky, podobne ako sú multifokálne okuliare?

Áno, vyrábajú sa aj bifokálne a multifokálne šošovky, a podobne ako okuliare majú tiež dve alebo viac ohnísk zaostrenia: zvyčajne jedno pre krátkozrakosť a jedno pre ďalekozrakosť. Potom môžete napríklad čítať knihu a šoférovať auto s rovnakými šošovkami. Multifokálne šošovky sú modernou alternatívou k starším „bifokálnym šošovkám“, ktoré sa obmedzovali iba na dve ohniská zaostrenia.

Poďme si to teda ešte celé zhrnúť:

Typ kontaktných šošoviek Na čo sú vhodné
Sférické šošovky krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť
Asférické šošovky krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť
Tórické šošovky krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť + astigmatizmus
Bifokálne/multifokálne šošovky krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť + presbyopia
Tórické multifokálne krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť + astigmatizmus a presbyopia

Teraz, keď už máte všetky potrebné informácie o rôznych typoch mäkkých šošoviek, vráťte sa na začiatok nášho článku a požiadajte svojho očného lekára, aby prepracoval váš predpis na dioptrické okuliare na predpis pre kontaktné šošovky, aby ste zistili, ktoré šošovky sú ideálne práve pre vaše oči.

Chcete získať viac informácií o odborných výrazoch používaných v oftalmológii? Prezrite si náš Slovník pojmov a ak by ste niečomu nerozumeli alebo mali nejakú otázku, napíšte nám to do komentárov k článku. Radi vám odpovieme.

Žiadna z informácií v tomto článku nenahradzuje odborné lekárske informácie a vyšetrenie, ktoré vám môže poskytnúť iba váš očný špecialista. Článok a informácie v ňom majú iba charakter novinovej správy a mali by tak byť aj interpretované.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Olga S.

    Prosím o radu,používam multifokalne šošovky PWR +1.00 MED(MAX ADD +2),ale by so chcela trosku viac do blizka,ako si mam pridat?

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,


      takto na diaľku nie je možné povedať, ktorý parameter a o akú hodnotu
      by ste ho mali zmeniť. Každú upravu parametrov šošoviek je nutné
      konzultovať s očým lekárom či kontaktológom. Iba na základe vyšetrenia
      a vyskúšania rôznych kombinácií parametrov dokážete zhodnotiť, ktorá
      Vám vyhovuje najviac. Ďakujem za pochopenie.


      Andrea


      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty