Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Čo všetko potrebujete vedieť o nosení kontaktných šošoviek v zime

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 10. 12. 2019. Napísal/a: Lentiamo

Zima je tu a zdá sa, ako keby počasie v tomto období bolo deň odo dňa horšie. Preto je ideálny čas povedať si niečo o tom, ako najlepšie sa v zime postarať o kontaktné šošovky. Pretože vlhkosť vzduchu je v zimných mesiacoch nižšia, napísali sme niekoľko bodov, ktoré vám poradia, ako bezpečne nosiť šošovky aj počas najchladnejších dní roka. Aby sme to však zbytočne nenaťahovali, tu je všetko, čo potrebujete vedieť:

1. Výmena kontaktných šošoviek

Nezabudnite kontaktné šošovky vždy meniť podľa plánu, na ktorom ste sa dohodli s Vaším oftalmológom. Podľa potreby je nutné šošovky meniť raz týždenne, raz za 14 dní alebo raz za mesiac. Vďaka tomu zaistíte lepšie okysličenie a zníži sa tak riziko podráždenia, ktoré môže spôsobovať nepríjemný pocit počas nosenia.

2. Raz za čas si dajte prestávku

Pokiaľ je vlhkosť vzduchu dlhodobo nízka, snažte sa kombinovať nosenie kontaktných šošoviek s okuliarmi. Odporúčame ich vystriedať vždy, keď sa vrátite domov po vyčerpávajúcom dni v práci. V súkromí domova je určite príjemnejšie nasadiť okuliare a mať možnosť si ich dať dole, kedykoľvek chcete. Eliminujete tým pocity nepohodlia spôsobené podráždením, čo môže byť dôsledok nadmerného nosenia šošoviek v chladných zimných dňoch.

3. Odpočinok je zásadný

Majte na pamäti, že spánok je váš najlepší priateľ. Predstavuje nesmierne dôležitý oddych pre oči a eliminuje nepríjemné pocity spôsobené syndrómom suchého oka. Keď budete lepšie spať, aj Vaše oči budú lepšie znášať kontaktné šošovky. Ak budete myslieť na to, že máte nechať oddýchnuť telo i myseľ, budete sa cítiť skvelo celý deň.

4. Suchšie oči znamenajú aj suchšiu pokožku

Ako už bolo povedané v úvode, počas zimy bývajú oči suchšie. Môžu za to podnebné podmienky ako mráz alebo zrážky, avšak zmeny sa netýkajú iba očí. Aj pokožka je počas týchto mesiacov viac vysušená. Kontaktné šošovky si nasaďte vždy predtým, než se natriete zvlhčujúcim krémom.

5. Najlepšie pre vaše oči

Myslite tiež na to, že Vaše oči sú v zime citlivejšie. Ak sa rozhodnete nosiť šošovky, musíte byť trochu opatrnejší. Počas slnečných zimných dní používajte slnečné okuliare s vysokou ochranou proti UV žiareniu a vetru. Vyhýbajte sa tiež očnému kontaktu s priamym zdrojom tepla, ako sú napríklad krby alebo komíny. Naopak odporúčame mať v izbe zvlhčovač vzduchu, vďaka ktorému zaistíte optimálnu hydratáciu.

Ak potrebujete poradiť alebo máte nejaké otázky o nosení šošoviek v zime, obráťte sa na nás. Porozprávajte sa o tejto problematike tiež so svojím oftalmológom a riaďte sa jeho radami a odporúčaniami.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty