Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Ako ovplyvňuje čas strávený pri obrazovkách oči vašich detí

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 23. 10. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Digitálny vek a súčasná pandémia koronavírusu nás a naše deti nútia tráviť viac času pred počítačom. Toto bolí naše oči viac, ako sa doteraz myslelo.

Oftalmológovia tvrdia, že dlhá doba strávená pred notebookom, tabletom alebo telefónom spôsobuje unavené a suché oči, bolesti hlavy, rozmazané videnie a dokonca aj myopiu.

Prečo to tak je a čo s tým vy a vaše deti môžete aktívne robiť vám Lentiamo ukáže v nasledujúcom článku.

 

Dôsledky online vyučovania v dobách COVID-19

Milióny detí sa začali učiť online minulý školský rok a mnoho z nich je aj tento rok po krátkej prestávke opäť vyučovaných z domova. Hoci sa školy znovu otvárajú, zmeny sú prijímané operatívne a učitelia a rodičia musia kedykoľvek očakávať náhle predčasné ukončenie prezenčného štúdia a návrat k online vyučovaniu a domácemu vzdelávaniu.

Už teraz môžu oční lekári povedať, že pohľad na obrazovku notebooku a tabletu má nepríjemný účinok na oči detí a mladých ľudí. Vďaka väčšiemu množstvu učenia sa online pred počítačom teraz oční špecialisti dokonca očakávajú nárast zdravotných problémov s očami.

Kľúčové slovo je astenopia . Ide o veľmi častý dôsledok nadmerného používania monitorov a vyskytuje sa u detí i dospelých. Príznaky sú ťažké viečka, unavené a červené alebo vodnaté oči, nepohodlie, závraty a bolesti hlavy. Astenopia sa bežne označuje ako „digitálna únava zraku“ alebo syndróm počítačového videnia.

Web Review of Ophthalmology zhrnul v júli 2020 niekoľko štúdií a opísal nasledujúce pozorovania:

V štúdii detí v školskom veku od 11 do 17 rokov pocítilo 18 % z nich na konci dňa po štúdiu na počítači únavu očí. Astenopia je spôsobená množstvom faktorov, vrátane nerovnováhy očných svalov, zlého zaostrenia, nekorigovanej ametropie (refrakčnej poruchy) a nesprávneho osvetlenia.

Môže dlhý čas strávený pred obrazovkou spôsobiť u detí krátkozrakosť?

 
Čo u detí spôsobuje krátkozrakosť?
 

Na túto otázku bohužiaľ musíme odpovedať áno. Zvýšená frekvencia používania počítačov a telefónov deťmi ide ruka v ruke so znepokojujúcim trendom, ktorým je nárast krátkozrakosti.

Mnoho vedcov súhlasí s tým, že svetelné lúče vyžarované obrazovkami zrýchľujú rast očí, čím ich predlžujú. To môže spôsobiť krátkozrakosť v ranej fáze života. Pretože tento fenomén v posledných rokoch tak dramaticky vzrástol, mnoho vedcov hovorí o novej rozšírenej chorobe: myopii.

Vedecký článok od Clinical Correlations zameraný na krátkozrakosť v spojitosti so žiarením obrazoviek preukázal, že dlhodobé používanie digitálnych zariadení a doba strávená čítaním z nich môžu viesť k dočasnej krátkozrakosti. Neustále pozeranie na blízky predmet a nedostatok prirodzeného svetla z vonkajších aktivít boli tiež spojené s vyššou mierou skorej krátkozrakosti.

Čo by ste ďalej mali vedieť: Bolo jasne zdokumentované, že trávenie času vonku minimalizuje progresiu myopie.

 

Ako bojovať proti unaveným očiam a astenopii?

Ísť von a tráviť čas v prírode je dobrý tip. Odborníci tiež odporúčajú, aby si deti a dospelí občas odpočinuli od obrazoviek, aby sa chránili pred digitálnym vizuálnym stresom. Postupujte podľa týchto krokov a všimnite si, ako sa budú vaše oči a oči vašich detí v priebehu času cítiť menej unavené a namáhané.

  • Keď vaše dieťa sedí pred počítačom, malo by sa každých 20 minút pozrieť na iný predmet mimo obrazovku
  • Tento predmet by mal byť vzdialený asi 6 metrov
  • Počas prestávky by vaše dieťa malo niekoľkokrát žmurknúť
  • Prestávka by mala trvať asi 20 sekúnd

Toto cvičenie by malo čoskoro priniesť úľavu vašim očiam aj očiam vášho dieťaťa. Je však potrebné venovať pozornosť niekoľkým ďalším veciam, ako je poloha v sede, vzdialenosť od počítača a nastavenie obrazovky, ako je opísané ďalej.

Počítačové okuliare proti unaveným očiam a zlému spánku

Vy a vaše deti sa môžete tiež chrániť pred žiarením obrazoviek tým, že budete nosiť počítačové okuliare. Blokujú krátke modré vlny, ktoré by inak ovplyvňovali vaše oči a sietnicu po celý deň. Můžu zabrániť bolestiam hlavy a unaveným očiam a zlepšiť spánok, najmä pri večernom použití. Prečítajte si viac o výbere okuliarov proti modrému svetlu na Lentiamo.

Naše odporúčania na okuliare proti modrému svetlu:

 

Nakoniec zaistite pri svojom stole dobrú ergonómiu

Ergonómia a optimalizácia pracoviska sú rovnako dôležité ako odpočinok vašich očí. Tu je niekoľko odporúčaní pre lepšie držanie tela a návyky:

  • Uistite sa, že sa na notebook pozeráte zo vzdialenosti približne 45 až 60 cm od miesta, na ktorom sedíte. V ideálnom prípade by mal byť monitor umiestnený vo výške očí. Tablety by mali byť držané na dĺžku ruky.
  • Ak chcete znížiť ožiarenie, umiestnite všetky zdroje svetla za váš chrbát, nie za obrazovku počítača.
  • Upravte jas a kontrast obrazovky tak, aby to bolo pre vás a vaše dieťa pohodlné.
  • Nepoužívajte zariadenie vonku alebo v jasne osvetlených miestnostiach; odlesky z obrazovky môžu spôsobiť namáhanie očí.
  • Vyvarujte sa učeniu v temných miestnostiach. Ak sa zornice rozšíria kvôli šeru či tme, môže jas obrazovky spôsobiť nepohodlie.
  • Náš najdôležitejší tip: odložte všetky zariadenia 30 až 60 minút pred spaním. Modré svetlo môže narušiť spánok. Zapnite „nočný režim“ alebo podobný režim pre vaše dospievajúce deti, aby ste znížili účinky modrého svetla.

 

Zdroje:

1. Review of Opthhalmology, https://www.reviewofophthalmology.com/…e-of-covid19
2. Science Daily, https://www.sciencedaily.com/…06162718.htm
3. iovs, Investigative ophthamology and visual science, https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?…
4. Clinical correlations, https://www.clinicalcorrelations.org/…gital-world/

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty