Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

2 dôvody, prečo by ste NIKDY nemali uchovávať svoje kontaktné šošovky vo vode

Každému, kto nosí šošovky, sa to už niekedy stalo. Na dovolenke sa minie roztok. Zle sme zaskrutkovali viečko roztoku a ten sa vylial. Alebo sme roztok zabudli objednať a nie je kde ho rýchlo kúpiť. Napadlo vás v tej chvíli, že sa pre raz nič nestane, keď roztok nahradíte vodou z vodovodu? Nerobte to. Ako nechať šošovky cez noc v puzdre s obyčajnou vodou, to ich radšej vyhoďte a kúpte nové.

Tu sú dôvody, prečo nemôžete dať kontaktné šošovky do vody, a to ani dočasne.

1. Voda z kohútika nemá vlastnosti roztoku

  1. Nezbaví teda šošovky usadenín, tukových častíc ani proteínov. Navyše nie je ani sterilná. Aj tá najčistejšia kohútiková voda obsahuje nebezpečné vírusy, plesne a mikroorganizmy, z ktorých najväčšie nebezpečenstvo pre zdravie očí znamená akantaméba, o ktorej ešte bude reč.
  2. Voda z kohútika má neblahý vplyv aj na samotné šošovky – narúša ich osmotickú rovnováhu, veľmi často sa stane, že šošovky uložené vo vode zmenia tvar a v oku potom nesedia.
  3. A do tretice problém – voda neobsahuje lubrikanty a nedokáže šošovky zvlhčiť. To znamená, že nosenie kontaktných šošoviek je potom veľmi nepohodlné.

2. Baktérie Akantaméby sú mimoriadne škodlivé pre vaše oči

Čo je to akantaméba?

Akantaméba je prvok, ktorý spôsobuje veľmi vážne ochorenie rohovky, končiace niekedy aj slepotou. Postihnúť môže kohokoľvek, 80 % – 90 % pacientov však patrí k osobám, ktoré nosia kontaktné šošovky. Akantaméba je veľmi odolná, na krátku dobu znesie aj teploty nad 100 stupňov, čo znamená, že varom ju nezničíte. Doma je všade, kde je teplo a vlhko.

Akantaméba je všade doma.

Vo vodovodnej sieti akantaméba prospieva tam, kde vzniká vodný kameň, napríklad na sitkách a usmerňovačoch prúdu vody na kohútikoch – práve zdrsnený povrch usadenín je pre akantaméby doslova živnou pôdou. Ohriata voda je pritom rizikovejšie ako studená. Prečo sú akantaméby tak nebezpečné? Pri zanesení do oka spôsobí akantamébovú keratitídu, ochorenia, ktorý môže viesť ku katastrofálnym následkom, vrátane straty zraku. Zavliecť si akantamébu do oka pritom nie je nič zložité – ak sa dostane do kontaktu so šošovkou, ochotne na nej priľne. Potom už stačí aj malé poškodenie rohovky, napríklad od nasadzovania šošovky, a cesta k infekcii je otvorená.

Ako spoznať príznaky?

V napadnutej rohovke, ktorá neobsahuje žiadne cievy a má menšiu schopnosť obrannej reakcie ako ostatné orgány, akantaméba spôsobí vriedky, niekedy ju dokonca prederaví.

Medzi príznaky patria:
• silné bolesti hlavy,
• začervenanie oka,
• nadmerné slzenie,
• opuch a kŕčovité zvieranie viečok,
• citlivosť očí.

Inkubačná doba ochorenia je približne dva týždne. Liečenie je dlhé, trvá zvyčajne niekoľko týždňov až mesiacov, aj po uzdravení ale často zostáva zrak zhoršený, v najhorších prípadoch končí infekcia slepotou. Ak máte podozrenie na akantamébovú keratitídu, uschovajte pre lekára svoje kontaktné šošovky, ktoré nosíte, a puzdro, v ktorom boli uchovávané.

Vystrašili sme vás?

Nie je dôvod. Dodržujte pri starostlivosti o šošovky niekoľko pravidiel a môžete byť pokojoní – pravidlo nepoužívať na šošovky namiesto roztoku vodu z kohútika je pritom jedným z najdôležitejších.

Hlavné pravidlá

• Nepoužívajte vodu z vodovodu ani na samotné opláchnutie šošoviek alebo puzdra.
• Kontaktné šošovky čistite metódou utrieť (jemne pretrieť na brušku prsta) a opláchnuť.
Nikdy nedolievajte nový roztok do puzdra s roztokom starým – používajte vždy výhradne čerstvý.
• Maximálne raz za tri mesiace tiež nezabudnite vymeniť puzdro.
• Ak si idete zaplávať do rybníka alebo iného prírodného kúpaliska, či do bazéna, nasaďte šošovky jednodenné, ktoré po použití večer vyhodíte.

Minul sa mi roztok na kontaktné šošovky alebo ho nemám, čo môžem použiť?

V takom prípade máte jedinú možnosť – šošovky vyhodiť.

Môžem uložiť kontaktné šošovky do očných kvapiek?

Nie, nemajú rovnaké dezinfekčné vlastnosti, nie sú na uchovávanie šošoviek určené.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty