Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Môžete sa kúpať s kontaktnými šošovkami?

Napísal/a: Lentiamo 15. 5. 2023

Obsah

Plávanie s kontaktnými šošovkami v očiach môže byť veľmi riskantné a neodporúča sa. Voda v bazénoch, riekach, jazerách a oceánoch je zdrojom baktérií, vírusov a ďalších mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť vážne infekcie.

Jednoducho povedané, voda a kontaktné šošovky nejdú pri plávaní, kúpaní alebo dokonca sprchovaní dohromady. Pozrite sa, čo hovoria oční špecialisti spoločnosti Lentiamo o rizikách plávania s kontaktnými šošovkami a o radách, ktorými sa riadiť, ak ste sa s kontaktnými šošovkami kúpali.

Môžete nosiť kontaktné šošovky pri kúpaní v mori?

Pri plávaní a kúpaní v mori sa neodporúča nosiť kontaktné šošovky. Keď kontaktné šošovky absorbujú slanú vodu, môže dôjsť k nepríjemným pocitom, podráždeniu, a dokonca aj infekcii. Soľ obsiahnutá v morskej vode môže ostávať na kontaktných šošovkách, čo vedie k ich vysušovaniu a poškriabaniu povrchu.

Môžete sa potápať s kontaktnými šošovkami?

Potápanie s kontaktnými šošovkami nie je dobrý nápad. Keďže existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa voda dostane do kontaktu s vašimi očami, najbezpečnejšou možnosťou je vybrať kontaktné šošovky pred ponorením.

Pokiaľ musíte nosiť kontaktné šošovky, uistite sa, že sa jedná o mäkké kontaktné šošovky. Tvrdé šošovky sú plynopriepustné, čo znamená, že prepúšťajú vzduch cez kontaktnú šošovku do oka. To môže mať za následok, že pri potápaní sa medzi vašim okom a kontaktnou šošovkou zachytia bublinky dusíka. Pokiaľ k tomu dôjde, môže nasledovať rozmazané videnie, nepríjemné pocity a dokonca aj bolesť.

Riziká kúpania s kontaktnými šošovkami

osoba v čiernych plavkách potápajúca sa v bazéne

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť možným komplikáciám, je vybrať kontaktné šošovky pred plávaním. Pôsobenie chlóru, slanej vody alebo baktérií vo vode môže viesť k podráždeniu alebo infekcii očí. Kontaktné šošovky môžu z očí ľahko vypadnúť aj pri skoku do bazéna alebo počas plávania.

Príznaky očnej infekcie

Ako sme sa dozvedeli, plávanie s kontaktnými šošovkami môže viesť k infekcii. Tá môže byť dráždivá, ale aj nebezpečná. Pokiaľ sa u vás po plávaní s kontaktnými šošovkami objavia nové alebo neobvyklé príznaky, je dôležité kontaktovať očného lekára. Medzi príznaky očnej infekcie môžu patriť napr:

  • Opuchnuté alebo začervenané oči
  • Podráždenie alebo svrbenie
  • Výtok z očí
  • Bolesť
  • Citlivosť na svetlo
  • Rozmazané videnie
  • Slzenie alebo suché oči

Príznaky očných infekcií je potrebné brať vážne. Jedna vážna infekcia spojená s vodou a nosením kontaktných šošoviek sa nazýva akantamébová keratitída. Spôsobuje ju akantaméba, mikroskopická améba, ktorá sa vyskytuje v mnohých zdrojoch vody vrátane vody z vodovodu, jazier, oceánov a ďalších. Ak sa akantamébová keratitída nelieči, môže viesť k strate zraku alebo dokonca k slepote. Akantaméba môže prežiť vysoké koncentrácie chlóru v bazénoch.

Je lepšie plávať s okuliarmi alebo s kontaktnými šošovkami?

Riziká nosenia kontaktných šošoviek pri plávaní vo väčšine prípadov neprevažujú nad výhodami. Kontaktné šošovky môžu absorbovať vodu a zachytiť baktérie, vírusy alebo iné patogény. To môže viesť k vysušeniu, nepohodliu a infekciám očí.

Problematické môže byť aj nosenie okuliarov pri plávaní. Dioptrické okuliare alebo slnečné okuliare na predpis môžu ľahko spadnúť a stratiť sa vo vode. Pokiaľ nemajú účinné hydrofóbne vlastnosti, ktoré odpudzujú kvapky vody, môžete pri postriekaní okuliarových šošoviek cez ne zle vidieť.

Tipy na kúpanie s kontaktnými šošovkami

Niekedy si pred odchodom na pláž alebo k bazénu zabudneme vybrať kontaktné šošovky. Ak sa s nimi musíte kúpať, môžete urobiť niekoľko vecí, ktoré chránia vaše oči aj kontaktné šošovky:

  • Noste tesne priliehajúce okuliare, ktoré zakrývajú celé oči, aby sa do nich nedostala voda.
  • Ihneď po vynorení z vody si vyberte kontaktné šošovky.
  • Nosenie potápačských okuliarov s jednodennými kontaktnými šošovkami je dobrou voľbou, pretože ich je možné po použití vyhodiť. Najlepšie jednodenné kontaktné šošovky poskytujú pohodlie a sú skvelou hygienickou voľbou.
  • Pred manipuláciou s kontaktnými šošovkami a po nej si dôkladne umyte a osušte ruky.

Čo robiť, keď sa vám pri nosení kontaktných šošoviek dostane voda do očí?

Pokiaľ sa vám pri nosení kontaktných šošoviek dostane voda do očí, čo najskôr ich vyberte. Nenasadzujte si kontaktné šošovky späť, kým ich nevyčistíte a nevydezinfikujete vhodným roztokom na kontaktné šošovky. Pokiaľ nosíte jednodenné kontaktné šošovky, jednoducho ich vyhoďte a použite nový pár.

Ak po vybratí kontaktných šošoviek pretrváva bolesť, začervenanie, nepríjemné pocity alebo rozmazané videnie, obráťte sa na očného lekára. Mohlo by to znamenať možnú infekciu.

Profesionálny tip: Vlhké kontaktné šošovky majú tendenciu sa lepiť na oči, čo sťažuje ich vybratie. Pokiaľ sa vám to stane, odporúčame pred vybratím šošoviek počkať až 30 minút, aby ste predišli podráždeniu.

Ako sa starať o kontaktné šošovky po plávaní

Starostlivosť o kontaktné šošovky po plávaní je dôležitá. Zaisťuje ich čistotu a bezpečnosť. Pred manipuláciou s kontaktnými šošovkami si vždy umyte a osušte ruky. Jednodenné kontaktné šošovky ihneď zlikvidujte. Všetky opakovane použiteľné kontaktné šošovky pred vložením späť do očí vyčistite a vydezinfikujte.

Môžete nosiť kontaktné šošovky na pláž?

osoba v hojdacej sieti so slnečnými okuliarmi a klobúkom

Na pláž môžete nosiť kontaktné šošovky, ale je dôležité dodržiavať určité opatrenia na ochranu očí a kontaktných šošoviek pred pieskom, slanou vodou a ďalšími dráždivými látkami.

  • Zaobstarajte si kvalitné slnečné okuliare alebo kontaktné šošovky s UV ochranou, ktoré lepšie blokujú škodlivé ultrafialové žiarenie.
  • Pred vstupom do vody si vždy vyberte kontaktné šošovky.
  • Vezmite si so sebou roztok na kontaktné šošovky a puzdro na ich uchovávanie alebo si pribaľte náhradný pár jednodenných kontaktných šošoviek, ktoré môžete používať po plávaní či kúpaní.
  • Ak plánujete spať v kontaktných šošovkách počas rýchleho odpočinku na pláži, zvážte riziká alebo sa opýtajte svojho očného špecialistu na kontinuálne nosenie kontaktných šošoviek.

Na pláži sa vám do očí ľahko dostane piesok a ďalšie nečistoty. Piesok medzi kontaktnou šošovkou a okom môže spôsobiť poškriabanie a bolesť. Pokiaľ sa tak stane, opatrne si vyberte kontaktnú šošovku. Pre ochranu a pohodlie na pláži si vezmite so sebou okuliare.

Chcete si chrániť oči?

Vyberte si kvalitné okuliare na každú príležitosť.

Kúpiť slnečné okuliare

Na záver od Lentiamo

Môžete nosiť kontaktné šošovky pri kúpaní a plávaní? Neodporúčame to. Pre nositeľov kontaktných šošoviek to môže mať vážne následky, ktorým sa dá pri troche opatrnosti predísť. Zábavný deň na pláži alebo pri bazéne by nemal byť ovplyvnený podráždenými očami alebo stratou kontaktných šošoviek.

Dúfame, že tento sprievodca bude užitočný, ak sa vám stane, že budete mať nasadené kontaktné šošovky pri bazéne alebo na pláži.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty