Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Šošovky za volantom - na ceste aj bez okuliarov

„Okuliare nutné“ – notoricky známy nápis na vodičských preukazoch nového typu nenájdeme. V tzv. “Eurovodičákoch” už sa nachádzajú iba harmonizačné kódy, s ktorými si poradí aj polícia v zahraničí.

Aké kódy ale potrebujete mať uvedené na svojom preukaze, ak chcete šoférovať so šošovkami? Pripravili sme pre vás základný prehľad tých najdôležitejších predpisov.

Tajomstvo harmonizačných kódov

Bez dôkladnej zdravotnej prehliadky, vrátane vyšetrenia očí, sa pri vybavovaní vodičského preukazu nezaobídete. Ak ste ale v autoškole ešte šošovky nemali, nemôžete sa spoliehať na to, že vám v dokladoch stačí mať uvedené okuliare.

Dôležité kódy pre optické pomôcky, schválené na šoférovanie auta, sú tieto – a každý znamená niečo iné:

  • 01.01 = Okuliare – šoférovať môžete len v okuliaroch
  • 01.02 = Kontaktné šošovky – na riadenie musíte mať kontaktné šošovky
  • 01.06 = Okuliare alebo kontaktné šošovky – ideálny variant – za volant môžete v oboch prípadoch

Ako získať ten správny kód

Najskôr navštívte svojho praktického lekára a požiadajte ho o potvrdenie, že svoju očnú chybu môžete rovnako účinne korigovať okuliarmi aj šošovkami. Potom s týmto potvrdením zájdite na dopravný inšpektorát, kde vám do vášho preukazu doplnia vybraný kód. Bez správneho kódu so šošovkami za volant nesmiete.

Cestná kontrola

Akonáhle budete mať na vodičskom preukaze uvedený harmonizačný kód 01.02 alebo 01.06 a nebudete mať nasadené okuliare, môže od vás policajt chcieť doklad o aplikácii šošoviek. Vo väčšine prípadov by mal stačiť pohľad do očí alebo predloženie kartičky nositeľa (tú vám vyplní očný lekár či optometrista pri vyšetrení). V prípade núdze údajne postačí aj krabička od šošoviek alebo puzdro s roztokom – túto informáciu však nedokážeme potvrdiť.

Nenechajte nič na náhodu – najmä pri nehode

Pri dopravnej nehode bude na miesto privolaný očný špecialista, ktorý skontroluje a porovná skutočnosť s kódom vo vodičskom preukaze. Ak sa preukáže, že vodič vo chvíli nehody nemal nasadené okuliare ani šošovky, bude následne automaticky považovaný za vinníka nehody a poisťovňa na základe porušenia spôsobilosti viesť motorové vozidlo odmietne finančnú účasť na nehode. Pokiaľ však budete mať ten správny kód, nemusíte sa obávať šošoviek ani ako šofér.

Prajeme šťastnú cestu.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Erika

    Dobrý deň chcem sa opýtať nosím na šoférovanie okuliare.No chcem nosiť aj šošovky no len na vodičáku mám 01.01 iba okuliare.Kde mám nahlásiť aby som mohla šoférovať aj so šošovkami a okuliarmi aj aj.Ďakujem…S pozdravom Erika

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      podrobnejšie sa téme venujeme v článku. Najskôr navštívte svojho praktického lekára a požiadajte ho o potvrdenie, že svoju očnú chybu môžete rovnako účinne korigovať okuliarmi aj šošovkami. Potom s týmto potvrdením zájdite na dopravný inšpektorát, kde vám do vášho preukazu doplnia vybraný kód. Bez správneho kódu so šošovkami za volant nesmiete.

      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty