Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Sférické vs. asférické šošovky: ktoré sú lepšie?

Jednodenné, týždenné a mesačné sú hlavné kategórie kontaktných šošoviek. Okrem nich ale môžete tiež vyberať medzi farebnými šošovkami, multifokálnymi šošovkami a šošovkami, ktoré boli špeciálne navrhnuté pre pacientov s presbyopiou. Nehovoriac o rôznych kombináciách predpisov, ktoré sú v dnešnej dobe k dispozícii. Takmer každá refrakčná chyba môže byť dnes s pomocou kontaktných šošoviek korigovaná.

To ale nie sú jediné kategórie. Technické parametre určia, či vám budú šošovky vohovovať a správne korigovať zrak. Preto hrá zakrivenie šošovky dôležitú úlohu v dosiahnutí čo najlepšej možnej kvality videnia. V tomto článku sa dozviete, do akej miery je sféra dôležitá pre kvalitu videnia a pohodlie vašich očí.

Sférické a asférické kontaktné šošovky – moderné korekcie zraku moderných refrakčných chýb

Zakrivenia šošovky sa delia na sférické a asférické.

Asférické kontaktné šošovky zaručujú oveľa presnejšie vedenie svetla, zatiaľ čo sférické šošovky túto výhodu v takej miere neposkytujú.

Spheric vs. aspheric lenses

Sférické šošovky potom ponúkajú skvelú kvalitu obrazu. Avšak pre závažné refrakčné chyby sú vhodnejšie asférické šošovky hlavne vďaka dizajnu ich okrajov. Z nich je svetlo vedené do fokálneho bodu šošovky.

Pre šošovkárov to znamená jasnejší a ostrejší obraz. Zorné pole je širšie, pretože je využitá väčšia časť šošovky.

Hľadáte tie správne kontaktné šošovky pre vaše oči?

Na Lentiamo vás čaká široký výber špičkových šošoviek!

Poprední výrobcovia vám ponúkajú denné a mesačné šošovky zo silikón-hydrogélu, kontinuálne šošovky, a tiež farebné šošovky na každú príležitosť.

Kúpiť kontaktné šošovky

Aké sú nevýhody sférických šošoviek?

Sférické šošovky sú bežnejšie a dlho ani iné neboli k dispozícii. Avšak nie vo všetkých prípadoch sú tou najlepšou voľbou kvôli optickej kvalite, ktorá nie je vždy optimálna. Môžu zapríčiňovať odchýlky, ktoré majú za následok rozmazané videnie.

Optici tomuto fenoménu hovoria sférická aberácia, pretože sa vyskytuje len u sférických optických šošoviek: nie všetky lúče dopadajú na povrch šošovky v rovnakom bode. Lúče, ktoré dopadajú na zakrivený okraj šošovky sa lámu inak ako tie, ktoré dopadnú na jej os. Preto nie je možné, aby oko zaostrilo všetky lúče naraz, čo má za následok rozmazané videnie.

Asférické kontaktné šošovky pre lepšie pohodlie?

Ako alternatívu ponúkame asférické šošovky, ktoré nemajú sférický tvar.

Síce majú tiež zakrivenie, vďaka ktorému sadnú perfektne na oko, avšak ich okraje sú oproti sférickým šošovkám sploštené. Ploché zakrivenie mení optické vlastnosti šošovky. Tento špeciálny tvar je možný vďaka najnovším výrobným technológiám.

Vďaka tvárnemu povrchu sa redukuje alebo takmer eliminuje riziko aberácie, čo so sférickými šošovkami nie je možné. Tieto šošovky sa lepšie prispôsobia zakriveniu oka. Tiež odrážajú svetelné lúče podľa potreby šošovkára a eliminujú poruchy videnia. Vďaka tomu je dosiahnutý optimálny výsledok.
 

Sú asférické kontaktné šošovky vhodné pre všetkých?

Ak trpíte poruchou zraku, je najlepšie sa poradiť s očným lekárom. Ten určí, či sú pre vás kontaktné šošovky vôbec vhodné. Všeobecne povedané oční lekári neodporúčajú nosenie asférických šošoviek, ak ste podstúpili korekciu ďalekozrakosti pomocou laserovej operácie.

Inak je to aj u pacientov so sivým zákalom: pretože sú u nich sférické aberácie silnejšie, lekári im odporúčajú radšej asférické šošovky alebo okuliare. Dôležitú úlohu navyše hrá tiež typ refrakčnej chyby a očné choroby. Asférické šošovky sú najlepšou voľbou pre pokročilú krátkozrakosť a ďalekozrakosť. Vhodné sú aj pre ľudí s veľkými zorničkami.

Asférické kontaktné šošovky v skratke

  • asférické šošovky sú podobné sférickým, nemajú ale sféricky zakrivený povrch a ich okraje sú sploštené, takže obraz je menej skreslený. Obraz je tiež ostrejší vďaka periférnemu videniu.
  • asférické šošovky eliminujú tzv. sférickú aberáciu, ako je napr. zhoršené periférne videnie spôsobené zväčšením zorničiek počas určitých aktivít.
  • asférický dizajn môže pomôcť zlepšiť ostrosť videnia aj v zhoršených svetelných podmienkach alebo pri šoférovaní v tme, pri práci s počítačom alebo pri športoch, ktoré vyžadujú rýchle ostrenie.
  • asférické šošovky môžu korigovať nízky astigmatizmus do hodnoty –0.75 alebo presbyopiu.
  • ALE: niektorým ľuďom povrch asférických šošoviek nebude vyhovovať. Ich oči potrebujú pre optimálne videnie sférickú aberáciu.

Prezrite si šošovky značky Lenjoy, najdostupnejšie asférické šošovky v našom e-shope. Unikátny asférický dizajn týchto šošoviek znižuje aberáciu a pomáha s ostrosťou videnia aj za zhoršených svetelných podmienok.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Jaroslav V.

    Dobrý den.Jak dlouho se zvyká na asferickou čočku.Jsem 3 týdny po operaci a stále nevidím ostře. Operace šedého zákalu+ dioptrie.

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      to je skutočne individuálne, takto na diaľku to nie je možné odhadnúť, v tomto prípade odporúčame konzultáciu so svojím očným špecialistom, prípadne by sa dalo uvažovať o zmene značky šošoviek, možno potrebujete iné parametre a vlastnosti.

      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty