Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Ako sa starať o oči v roku 2014? Prečítajte si, ako predchádzať dvom najčastejším očným neduhom

Ako sa starať o zdravie očí v roku 2014? Rovnako ako v roku 2013. A kedykoľvek predtým.S rozumom, starostlivosťou a pravidelne.. Myslíme si, že nezaškodí na začiatku roku pripomenúť si niekoľko rád, ako aj tento rok čo možno najviac predchádzať dvom najčastejším očným neduhom – nadmerne unaveným očiam a syndrómu suchého oka.

Stačí dodržať pár pravidiel a oči sa unavia omnoho pomalšie

Televízia, počítač, ponocovanie s knižkou, nevyspatosť – ráno sú oči červené a svrbia, očné viečka opuchnuté a bolia na dotyk. Prvá pomoc je jednoduchá – uľaví chladivý obklad z na kolieska pokrájanej uhorky, vychladených sáčkov čierneho čaju či kúpeľ z odvaru očianky rostkovovovej (světlíku lékařského), kde už samotný názov napovedá, že sa jedná o jednu z najlepších očných byliniek vôbec.

Ako ale červeným a unaveným očiam predísť? Dodržte niekoľko jednoduchých pravidiel. Televíziu nepozerajte v úplnej tme, rozsvieťte aspoň jedno malé svetlo – vysoký kontrast jasnej obrazovky a tmavého okolia vyčerpá oči už o niekoľko minút. Pri práci na počítači dbajte, aby sa na obrazovke neodrážalo denné ani žiadne iné svetlo – oči vydržia vzdorovať únave omnoho dlhšie. Čítate radi v posteli? Doprajte očiam dostatok svetla – kombinácia malého písma, menej kvalitného papiera a slabého svetla z nočnej lampičky vyčerpá oči už po pár stránkach.

Čo ochráni sliznicu očí pred vysychaním?

Ako ľudské oko starne, jeho prirodzená schopnosť vytvárať slzy sa znižuje, medzi 19–60 rokom života ich produkcia klesne až o dve tretiny. Syndróm suchého oka, veľmi nepríjemný stav, kedy máte pocit, že vás v očiach reže jemný piesok, sa objaví v okamihu, keď túto prirodzenú stratu ešte priživíte pobytom v nevhodnom prostredí. Iste, aj tu existujú vhodné prostriedky, ktoré príznaky celkom rýchlo odstránia - moderné roztoky na šošovky so zvýšeným zvlhčujúcim účinkom, očné kvapky, plniace funkciu umelých sĺz.

Prečo ale liečiť príznaky, keď pomerne jednoducho môžete odstrániť príčinu? Vyhýbajte sa zafajčeným priestorom, a ak sami fajčíte, skúste s fajčením prestať alebo ho čo najviac obmedziť. Znížte používanie klimatizácie na minimum, v prašnom prostredí chráňte oči vhodnými pomôckami. Ak bývate v byte s ústredným kúrením, používajte zvlhčovače vzduchu.

Prajeme vám, nech vás v tomto roku trápia unavené a suché oči čo najmenej. A keď sa tak aj napriek tomu stane, popremýšľajte, kde ste urobili chybu a rýchlo ju napravte. Nezabudnite – oči máme skutočne len jedny, žiadne „nabudúce už budem múdrejší“ neexistuje.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty