Náš tovar môžete vyzdvihnúť neďaleko vašej lokality na výdajných miestach.

Prihlásenie

Čo potrebujem vedieť o kvalite svojich dioptrických a slnečných okuliarov

Leto a slnečné lúče – aj naše obľúbené ročné obdobie má svoje tienisté stránky. Kvôli stále agresívnejšiemu UV žiareniu predstavujú dobré slnečné okuliare nepostrádateľnú ochranu pre oči. Pri ich nákupe je obzvlášť dôležité zamerať sa nielen na dizajn, ale aj na ďalšie atribúty.

Ochrana proti oslneniu vďaka kategóriám filtra

Mnoho ľudí, ktorí nosia dioptrické alebo slnečné okuliare si myslí, že čím tmavšie sklá, tým väčšia ochrana pre oči. Na to ale pozor, farba okuliarových šošoviek nemusí nutne zodpovedať miere ich ochranných vlastností. Tmavé farby spôsobujú rozšírenie rohovky, čo má za následok, že sa k oku dostane viac škodlivého UV žiarenia, než keby ste okuliare nemali vôbec. Z tohto dôvodu by ste sa pri nákupe dioptrických a slnečných okuliarov mali sústrediť na kategóriu filtrov, ktoré indikujú intenzitu zafarbenia.

Kategórie EÚ sú rozdelené do piatich stupňov označených buď rímskymi číslicami (I až V) alebo arabskými číslicami (0 až 4):

 

 

Kategórie filtra Poveternostné podmienky Intenzita zafarbenia Použitie
0 UV filter category 0 3 – 20% Poskytuje najslabšiu ochranu. Bezfarebný alebo veľmi ľahký filter. Typický pre športové alebo ochranné okuliare určené na ochranu pred vetrom, prachom alebo malými úlomkami, nie však proti slnku.
1 UV filter category 1 20 – 57% Pre dni, kedy je prevážne zamračené. Veľmi slabo zafarbené šošovky, obvykle žlté alebo oranžové, vhodná na slabšie slnečné žiarenie alebo ako ochrana pred vetrom či prachom.
2 UV filter category 2 57 – 82% Vhodná pre štandardné letné dni. Stredne tmavý filter vhodný na strednú intenzitu slnečného žiarenia a bežné nosenie. Zafarbenie je mierne slabšie ako zvyčajne. Môže byť použitý na jarné a jesenné prechádzky za slnečných dní. Tiež je vhodný pri šoférovaní a častých prechodoch zo slnka do tieňa a naopak.
3 UV filter category 3 82 – 92% Ponúka intenzívnu ochranu. Odporúča sa na dovolenku pri mori, v južnej Európe alebo na prechádzky po horách. Tmavý filter vhodný pri intenzívnom slnečnom žiarení na pláži alebo v meste. Táto kategória je typická pre väčšinu dioptrických a slnečných okuliarov. Je ideálna na leto, pretože poskytuje vyšší stupeň ochrany pred slnečným žiarením ako kategória predchádzajúca.
4 UV filter category 4 92 – 97% Veľmi silná ochrana, ktorá je vhodná vo vysokých pohoriach alebo ľadovcoch. Okuliare z kategórie 4 nie je dovolené nosiť pri šoférovaní. Sú označené symbolom s preškrtnutým autom. Veľmi tmavý filter pre veľmi intenzívne slnečné lúče. Slnečné okuliare na hory alebo do púští a všade, kde slnko nie je len veľmi silné, ale tiež sa veľmi odráža od povrchov.

 

 

Nezávisle na kvalite dioptrických či slnečných okuliarov môže však až 60 % UV lúčov preniknúť k oku aj zhora alebo zo strán okuliarov. Optimálnu ochranu tak môžete zaistiť pomocou veľkých rámov a širokých straníc. Pomôže tiež klobúk alebo čiapka.

Nenašli ste, čo ste hľadali?

Na Lentiamo na vás čaká obrovský výber značkových slnečných okuliarov!

Zobraziť ponuku slnečných okuliarov

UV lúče poškodzujú sietnicu

Ak budete príliš blízko slnku, spálite sa. Ultrafialové žiarenie zvyšuje riziko rakoviny kože. Časté opaľovanie potom navyše spôsobuje starnutie kože. Poškodená potom nemusí byť len samotná pokožka, ale aj oči. Ak sú nechránené oči vystavované slnku, dlhé a intenzívne žiarenie môže viesť k zápalom spojiviek či rohovky. V najhoršom prípade si môžete privodiť aj dlhodobé poškodenie, kedy sa šošovka oka zakalí (šedý zákal). Preto noste len dioptrické a slnečné okuliare s garanciou UV ochrany!

UV-C lúče sú absorbované zemskou atmosférou, UV-B a UV-A lúče však prenikajú bez problémov k zemskému povrchu. Označenie UV400 s garantovanou UV ochranou ponúka ochranu proti UV-B a UV-A žiareniu. Navyše také okuliare redukujú intenzitu viditeľného svetla, čo zlepšuje kvalitu videnia v slnečných lúčoch.

UV rays and filter category
Stručne povedané, termín UV400 znamená, že okuliare absorbujú UV-A, B a C lúče až do vlnovej dĺžky 400 nanometrov.

Ďalšie vlastnosti dioptrických a slnečných okuliarov

  • CE certifikát: CE certifikát bol zavedený 1. júla 1995 a indikuje UV ochranu až do 380 nanometrov. Nájdete ho na vnútornej strane straníc a zaručuje, že model vyhovuje súčasným štandardom EÚ.
  • Rám okuliarov: ako už bolo napísané v článku, slnečné svetlo môže preniknúť k očiam zhora či zo strany. Preto možno pre zaistenie optimálnej ochrany zvoliť väčšie okuliarové rámy či širšie stranice.
  • Polarizácia filtrov: polarizačné okuliarové šošovky majú špeciálnu vrstvu, ktorá pri vystavení intenzívnym slnečným lúčom zvyšuje kvalitu videnia pomocou filtrov. Tieto šošovky boli navrhnuté tak, aby zmierňovali oslnenie u povrchov ako sú voda, sneh alebo sklo. Slnečné okuliare s polarizačnými sklami sú vhodné najmä pre vodičov.



Tu si môžete prezrieť pánske alebo dámske slnečné okuliare, či tiež okuliare dioptrické.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty