Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Astigmatizmus: Aký ma vplyv na vnímanie svetla a jazdu v noci

Ing. Barbora Keřková

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Ing. Barbora Keřková, Zástupca vedúceho predajne optiky, 15. 12. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Mnohí ľudia s astigmatizmom majú problémy pri šoférovaní v noci alebo pri slabom osvetlení. Táto porucha ovplyvňuje spôsob, akým svetlo vstupuje do oka, čo môže spôsobiť rozmazané alebo skreslené videnie. Jeho vplyv na zrak sa môže líšiť, niektorí jedinci pociťujú len mierne príznaky a iní zas čelia výraznejším problémom.

V časopise Optometry and Vision Science sa dospelo k záveru, že u pacientov s astigmatizmom sa zhoršila kvalita videnia, pričom 66 % z nich malo problémy pri riadení vozidla v noci.1

Takže ako astigmatizmus ovplyvňuje videnie, keď je vonku tma, a ako môžete týmto problémom predchádzať? Optometristi spoločnosti Lentiamo opisujú niektoré bežné problémy spojené s nekorigovaným astigmatizmom a svetlom v noci, vysvetľujú, ako to ovplyvňuje riadenie vozidla, a ponúkajú tiež tipy, ako tieto problémy zvládnuť.

Čo je to astigmatizmus?

Astigmatizmus je refrakčná chyba spôsobená nepravidelným tvarom rohovky alebo šošovky oka. V dôsledku toho oko nerozprestiera dopad svetla rovnomerne po sietnici, čo vedie k rozmazanému alebo skreslenému videniu. Astigmatizmus sa môže vyskytovať popri krátkozrakosti (myopia) alebo ďalekozrakosti (hyperopia), ale jednotlivcom prináša tiež ďalšie zrakové problémy.

Je astigmatizmus horší v noci?

Rozmazané videnie spojené s astigmatizmom sa môže zhoršiť v noci alebo pri slabom osvetlení. Keď je tma, zreničky sa rozšíria, aby do očí preniklo viac svetla. Toto rozšírenie zreničiek umocňuje dopady tejto konkrétnej refrakčnej chyby v momentoch, kedy sa do oka dostane naraz viac svetla. Kontrast medzi okolitou tmou a zdrojom svetla môže zdanlivo zosilniť skreslenie alebo rozmazanosť.

Riešenie problémov so zrakom súvisiacich s astigmatizmom je nevyhnutné na zlepšenie zrakového komfortu a zaistenie bezpečnosti.

Ako ľudia s astigmatizmom vidia svetlá?

Astigmatici majú často problémy s jasným videním svetla, najmä pri slabom osvetlení. Svetlá áut, pouličné lampy a iné zdroje osvetlenia môžu byť rôzne skreslené alebo zdeformované.

Všimnite si, že na vyššie uvedenom obrázku sú zadné svetlá zadného vozidla ostré a jasné. To znázorňuje normálne alebo štandardné videnie. Nižšie je porovnanie astigmatizmu v noci vľavo oproti normálnemu videniu vpravo.

Medzi bežné príznaky spojené s astigmatizmom a svetlom patria:

Rozmazané alebo nejasné videnie

Ako je vidieť naľavo, zorné pole a svetlá sa môžu javiť rozmazané, zdeformované alebo rozostrené v dôsledku nepravidelného lomu svetla spôsobeného astigmatizmom.

Svetelné kruhy

Okolo zdroja svetla sa môže objaviť svetelný kruh alebo prstenec, ktorý sťažuje rozlíšenie jeho skutočnej podoby, veľkosti alebo jasu. Svetlá sa môžu javiť jasnejšie, ak svetelný kruh presahuje ich stred, ako je znázornené na obrázku vľavo.

Pruhy

Môže sa zdať, že svetlá majú lúče vychádzajúce z opačných koncov, ako je vidieť na ľavej strane. Keď sa svetlá zdajú byť natiahnuté, vytvára sa "pruhový" efekt.

Hviezdokruhy alebo "hviezdičky"

Podobne ako svetelné kruhy, aj hviezdokruhy sa prejavujú ako hviezdicové odlesky okolo svetiel áut a pouličných svietidiel. Zo stredu svetla vyžarujú tenké svetelné lúče, ako je znázornené na obrázku vľavo.

Vyššie uvedené obrázky vizuálne znázorňujú, ako môže astigmatizmus ovplyvniť videnie. Skutočné účinky sa ale u každého jednotlivca môžu líšiť. Ak sa u vás vyskytne niektorý z uvedených príznakov alebo ak si všimnete, že sa vaše videnie v noci zmenilo alebo zhoršilo, obráťte sa na svojho očného lekára.

Astigmatizmus a jazda v noci

Astigmatizmus môže sťažovať rozoznávanie detailov, presné určovanie vzdialeností a rozlišovanie predmetov a okolia počas jazdy v noci alebo v zle osvetlených podmienkach.

Môže byť ťažšie jasne vnímať svetlomety či svetlá áut, pouličné osvetlenie a dopravné značky, pretože svetlá sa môžu zdať roztiahnuté, predĺžené, rozptýlené alebo môžu mať okolo seba svetelné kruhy. To vás môže nútiť mimovoľne žmurkať v snahe zlepšiť zaostrenie.

Nekorigovaný astigmatizmus môže sťažovať alebo dokonca ohrozovať jazdu v noci. Existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste zaistili bezpečnosť seba a ostatných, ako aj udržali svoje videnie jasné.

Ako zvládať problémy so svetlom súvisiace s astigmatizmom

Existujú rôzne spôsoby riešenia problémov súvisiacich s astigmatizmom, pokiaľ ide o svetlo. Prvým krokom je návšteva očného špecialistu. Ten bude schopný určiť, čo spôsobuje vaše príznaky. Následne vám navrhne vhodné riešenia, ako sú korekčné pomôcky alebo vám poskytne iné tipy na zvládnutie problémov s astigmatizmom.

Možnosti korekcie zraku

  • Špeciálne navrhnuté torické kontaktné šošovky dokážu korigovať nepravidelný tvar rohovky a poskytujú jasnejšie videnie. Najlepšie kontaktné šošovky pre astigmatizmus poskytujú pohodlie a korekciu videnia, ktorá uľahčuje každodenné činnosti, napríklad šoférovanie.
  • Dioptrické okuliare so šošovkami prispôsobenými na minimalizáciu oslnenia a zlepšenie zrakovej ostrosti môžu byť veľmi prospešné pri nočnej jazde. Udržiavať si okuliare čisté je tiež veľmi dôležité pre zachovanie optimálneho videnia.
  • Existujú rôzne chirurgické zákroky, ktoré môžu korigovať zrak pacientov s astigmatizmom, LASIK je jedným z najbežnejších.
Pro tip: Ak nosíte okuliare, antireflexná povrchová úprava skiel môže byť prospešná kedykoľvek počas dňa. Také sklá sú navrhnuté tak, aby redukovali oslnenie s cieľom zaistiť menšie rozptýlenie, lepšiu jasnosť videnia a menšiu únavu očí.

Úpravy prostredia

  • Vhodná technika osvetlenia - Miernejšie alebo rozptýlené osvetlenie doma a na pracovisku môže zvýšiť celkový vizuálny komfort.
  • Obrazovky a filtre proti odleskom - Používanie obrazoviek a filtrov proti ožiareniu z elektronických zariadení môže pomôcť znížiť namáhanie očí a nepríjemné pocity.

Tipy pre jazdu v noci s astigmatizmom

Okrem kontaktných šošoviek a okuliarov existujú aj ďalšie opatrenia, ktoré môžu zlepšiť videnie pri nočnej jazde s astigmatizmom:

  • Čistenie čelných skiel, svetiel, zrkadiel a okien - Pravidelné čistenie týchto povrchov môže výrazne zlepšiť viditeľnosť počas jazdy v noci. Šmuhy a mazanice môžu odrážať svetlo, čo zhoršuje problémy s videním.
  • Zníženie jasu svetiel na prístrojovej doske - Znížením jasu svetiel na prístrojovej doske môžete minimalizovať rušivé odrazy na čelnom skle.
  • Nočné nastavenie zrkadiel - Niektoré zrkadlá auta majú nočné nastavenie na zníženie oslnenia, čo môže byť prospešné pre astigmatikov v noci.
  • Očné kvapky - Niekedy môže nastať pocit suchých očí z kontaktných šošoviek v noci po celodennom nosení šošoviek. Očné kvapky môžu pomôcť zmierniť suchosť a zahmlenosť očí. 
Pro tip: Optometristka spoločnosti Lentiamo Ing. Barbora Keřková vysvetľuje: "Nebojte sa vybrať si torické kontaktné šošovky, ak si to vaša korekcia vyžaduje. Pri vhodne zvolenom type torických kontaktných šošoviek sa komfort nosenia v porovnaní so sférickými kontaktnými šošovkami nezhoršuje, ale naopak, zabezpečuje sa tak lepšie videnie. Torické kontaktné šošovky sa stávajú obľúbenou voľbou pre pacientov s astigmatizmom, pretože ich zastúpenie v populácii sa zvyšuje a materiály kontaktných šošoviek sa neustále zdokonaľujú."

Ako zistím, či mám astigmatizmus?

Ak máte podozrenie, že vaše problémy sú spôsobené touto očnou poruchou, môžete si skúsiť vykonať online test astigmatizmu. Tento štvorstupňový test môže uspokojiť vašu osobnú zvedavosť.

Je však dôležité, aby vám vykonal očné vyšetrenie váš očný lekár a to vrátane testu astigmatizmu, ktorý potvrdí, či ste astigmatik alebo nie. Potom vám pomôže vybrať vhodnú metódu korekcie zraku.

Na záver od Lentiamo

Riešenie problémov so zrakom súvisiacich s astigmatizmom je veľmi dôležité na zlepšenie zrakového komfortu a zaistenie bezpečnosti počas jazdy v noci. Vyhľadanie očného lekára, ktorý vám pomôže zvládnuť problémy so zrakom, je skvelým spôsobom, ako zlepšiť celkový zrakový komfort a zaistiť bezpečnosť.

Prijatím vhodných riešení sa môžu osoby s astigmatizmom s istotou pohybovať v akomkoľvek prostredí a užívať si jasnejšie videnie na svojich cestách!


Zdroje

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty