Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Najlepšie slnečné okuliare na šoférovanie

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 23. 6. 2021. Napísal/a: Maria Chiara Tarsia

Je nebezpečné šoférovať v jasnom a slnečnom počasí bez slnečných okuliarov? Túto otázku dostávame často, obzvlášť, keď sa blíži leto. Pravda je taká, že slnečné okuliare sú vítaným spoločníkom pri šoférovaní počas celého roka - vysvetlíme vám prečo.

Nielenže chránia vaše oči pred nebezpečným UV žiarením, ale aj vaše bezpečie tým, že redukujú nežiaduci jas a ochraňujú vaše oči pred prachom a vetrom.

Takže: nosenie slnečných okuliarov na šoférovanie počas dňa je zdravým návykom, ktorý môže zabrániť riziku poškodenia očí a tiež riziku dopravnej nehody.

Práve pre tieto dôvody je nesmierne dôležité vedieť, ako si vybrať správne slnečné okuliare za volant.

Čo je potrebné vedieť o slnečných okuliaroch na šoférovanie?

Existuje zopár kľúčových faktorov, ktoré by ste mali pri výbere perfektných slnečných okuliarov zohľadniť.

Pozrime sa dôkladnejšie na jednotlivé faktory, aby ste si vybrali správne slnečné okuliare.

Aký je najlepší typ filtra pre slnečné okuliare na šoférovanie?

V prvom rade, povedzme si niečo o UV ochrane. Aby ste získali maximálnu ochranu, šošovky na vašich slnečných okuliaroch by mali mať filter UV400, ktorý poskytuje úplnú ochranu pred škodlivým žiarením. Všetky slnečné okuliare dostupné na Lentiamo majú spomínaný filter UV400 vysokej kvality.

Na slnečné okuliare sa využívajú štyri typy filtrov:

Typ filtra Zatienenie skla Využitie
0 3 – 20% Poskytuje najnižšiu ochranu. Zvyčajne nestačí na zabránenie odleskov pri šoférovaní.
1 20 – 57% Vhodný na polojasné dni a šoférovanie.
2 57 – 82% Vhodný na bežné letné dni a šoférovanie.
3 82 – 92% Poskytuje zvýšenú ochranu a je vhodný na šoférovanie.
4 92 – 97% Výnimočne silná ochrana, vhodná do vysokohorských podmienok. Tento typ je pri šoférovaní zakázaný a okuliare s týmto filtrom sú označené symbolom prečiarknutého auta.

Pamätajte, že číslo kategórie filtra je vždy vyznačené na ráme vašich slnečných okuliarov, ale iba okuliare s autentickým CE označením vám môžu garantovať tieto minimálne štandardy.

Aké zafarbenie šošoviek by slnečné okuliare na šoférovanie mali mať?

A teraz si povieme niečo o farebnom odtieni. Na šoférovanie sú najvhodnejšie slnečné okuliare s hnedými, tmavo zelenými alebo šedými okuliarovými šošovkami, pretože sa skvele cez ne pozerá za každého počasia a zlepšujú kontrast i zrakovú ostrosť bez toho, aby to ohrozilo naše vnímanie farieb. 

Hľadajte šošovky s nasledujúcimi odtieňmi:

  • hnedá
  • tmavozelená
  • šedá

Fotochromatické šošovky sa neodporúčajú (hoci mnoho ľudí ich pravidelne používa na šoférovanie), pretože vo vnútri vozidla nemusia dostatočne tmavnúť. Zrkadlové šošovky sa tiež neodporúčajú, pretože by mohli nadmerne minimalizovať kontrasty a viesť k nesprávnym odhadom na ceste.

Ste pripravení si zaobstarať nové slnečné okuliare?

Stovky modelov najvyššej kvality na vás čakajú na Lentiamo.

Vyberte si slnečné okuliare

Aký je najlepší tvar slnečných okuliarov na šoférovanie?

Táto skutočnosť vás možno prekvapí: ale dizajn slnečných okuliarov je dôležitý, pokiaľ ide o šoférovanie. - A nie je to iba kvôli módnym trendom (aj keď pri cestovaní samozrejme chceme vyzerať dobre, na to nie je nič zlé!).

Je to však skôr otázka bezpečnosti, ako estetiky. Až 60% UV lúčov sa môže dostať do očí zo strán vašich slnečných okuliarov alebo zhora. Počas šoférovania to môže tiež predstavovať prvok rozptýlenia alebo nepohodlia. Preto sa rozhodnite pre väčšie okuliarové šošovky alebo pre širší rám, ktorý dokáže správne „prekryť“ chúlostivú oblasť vašich očí.

Dobrá správa: nadmerne veľké slnečné okuliare s slnečné okuliare v štýle masky sú opäť v móde a tak skoro neodídu! To znamená, že si môžete vybrať z množstva modelov.

Jazdite bezpečne so slnečnými okuliarmi, ktoré vám naozaj budú sedieť

Dokonalé slnečné okuliare by teda mali byť o ochrane, ale aj pohodlí. To je dôvod, prečo naši optici v spoločnosti Lentiamo odporúčajú si nájsť správnu veľkosť okuliarov pre vašu tvár a uprednostniť ľahké rámy, zvlášť, ak ste na cestách niekoľko hodín. Ak majú vaše slnečné okuliare chrániče na nos, upravte ich podľa toho, aby nekĺzali, ani vás netlačili.

Slnečné okuliare Lentiamo majú antireflexné šošovky s UV filtrom kategórie 3, ktoré poskytujú skvelú ochranu zraku pri každodennom používaní, ako aj pri šoférovaní. Ultraľahký materiál je pohodlný a ideálny na manévrovanie na cestách.

V neposlednom rade by vaše slnečné okuliare mali mať tenké stranice, aby sa zabránilo prekážkam v periférnom videní.

Tak, ktoré slnečné okuliare sú najlepšie na šoférovanie?

Tu sú naši 3 favoriti. Väčšie a ľahšie rámy, ako majú modely uvedené nižšie, vám zaručia komfort a ochranu proti slnečnému žiareniu a nežiaducim odleskom a samozrejme bezchybný štýl!

Sú polarizačné slnečné okuliare vhodné na šoférovanie?

Polarizované (alebo polarizačné) okuliarové šošovky za volantom majú svoje výhody, aj nevýhody. Predstavujú vhodnú voľbu pre vodičov, pretože znižujú oslnenie a odraz svetla (čo môže byť kľúčovým faktorom v prípade mokrého povrchu, snehu na ceste, alebo dokonca sklenených tabúľ počas jazdy mestom).

Na druhej strane môžu tiež dramaticky stlmiť digitálne a LCD obrazovky. Preto, ak budete používať GPS navigáciu, alebo ak má vaše auto moderný digitálny prístrojový panel, možno vám budú viac vyhovovať nepolarizačné slnečné okuliare.

Výber je už len na vás, v závislosti od vašej trasy, vášho automobilu a vašich vodičských návykov.

Obľúbené polarizačné slnečné okuliare na šoférovanie

Je šoférovanie so slnečnými okuliarmi nezákonné?

Na Slovensku môžete počas šoférovania nosiť väčšinu slnečných okuliarov. Veľmi jednoducho zistíte, ktoré odtiene sú na šoférovanie vhodné: stačí sa pozrieť na kategóriu filtrov uvedenú na ráme alebo v poli s opisom nášho e-shopu. Filtre kategórie 1, 2 a 3 možno použiť na jazdu počas denného svetla, nemali by sa však používať za zhoršených svetelných podmienok.

Kategória filtra 4 nie je vhodná na šoférovanie a tým pádom nie je legálna. Slnečné okuliare na šoférovanie s filtrami kategórie 2 alebo 3 vám tiež umožnia bezproblémové zvládnutie vjazdu a výjazdu z tunela, pretože „zmiernia“ náhly prechod zo svetla do pološera a naopak znížením rizika oslnenia pri výjazde z tunela.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty