Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Aké šošovky vlastne potrebujem? Výkladový slovník najčastejších pojmov pokračuje druhým dielom

Častá otázka ľudí, ktorí so šošovkami začínajú, ako aj nositeľov, čo ich nosia roky a chcú skúsiť niečo nové, znie – čo mám vlastne na výber? Musím každé ráno šošovky nasadzovať a každý večer ich ukladať do čistiaceho roztoku? Čo ak nebudem mať možnosť? Nebude lepšie nakoniec zostať pri okuliaroch? Tie predsa iba vezmem a položím na nočný stolík.

V druhom dieli nášho seriálu „výkladový slovník“ najčastejších pojmov (prvý sme venovali dostupnosti tovaru) sme pre vás pripravili výklad pojmov, týkajúcich sa nosenia kontaktných šošoviek.

Šošovky jednodenné, 2týždenné, mesačné, štvrťročné, ročné. V čom sa vlastne líšia?

V dobe, ako dlho ich môžeme používať. Názorný príklad všetko objasní – jednodenné šošovky sú použiteľné jeden jediný deň. Ráno ich nasadíte, večer vyhodíte. Žiadne roztoky, žiadna starostlivosť. Preto sa hodia predovšetkým tam, kde nie je ľahké sa o šošovky starať – na cestách, na dovolenke. Mesačné, štvrťročné a ročné šošovky možno používať neobmedzene počas celej doby ich použiteľnosti – ročné teda až 12 mesiacov.

Sférické alebo asferické? Ktoré pre mňa budú lepšie?

Sférické šošovky kopírujú presne tvar oka (odtiaľ pochádza aj ich názov – sféra = guľa) a používajú sa ku korekcii dvoch základných očných chýb – krátkozrakosti a ďalekozrakosti. Moderné asferické šošovky sú na okraji tak trochu sploštené a vďaka tomu je videnie ostrejšie ako u sférických šošoviek, a to predovšetkým na okrajoch zorného poľa.

A čo ak chcem nosiť šošovky v kuse? Sú nejaké, v ktorých môžem aj spať?

Áno, hovorí sa im kontinuálne a možno ich nosiť bez vybratia až 30 dní a 29 nocí. Vďaka použitým materiálom zaisťujú dostatočný prísun kyslíka k očnej rohovke, ich používanie ale vždy vopred konzultujte so svojím kontaktológom.

Mám astigmatizmus. Aké šošovky sú určené pre mňa?

Astigmatizmus je pomerne častou očnou chybou, pri ktorej je rohovka zakrivená nerovnako vo viacerých osiach. Viac vám určite vysvetlí váš očný lekár či kontaktológ. Vy vedzte, že kontaktné šošovky, ktoré riešia váš problém, nájdete pod názvom tórické. Tórické šošovky = šošovky na astigmatizmus.

Vidím zle na blízko aj do diaľky. Existujú podobne ako bifokálne okuliare aj bifokálne šošovky?

Áno, existujú. A rovnako ako v prípade okuliarov aj tu sú dve ohniská – jedno pre krátkozrakosť, druhé pre ďalekozrakosť. S jednými šošovkami tak môžete zároveň čítať (videnie na blízko) aj šoférovať auto (videnie do diaľky). Modernejším variantom bifokálnych šošoviek sú šošovky multifokálne, kde nie sú časti na blízko a na diaľku presne vymedzené.

Zaujímajú vás ďalšie odborné „šošovkárske“ pojmy? Navštívte náš slovník pojmov v e-shope. A ak nenájdete odpoveď ani tam, napíšte nám do komentárov. Každú nejasnosť radi vysvetlíme.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Otto S.

    Dobrý večer, chcem sa spýtať aké šošovky by boli vhodné pre nasledovné indikacie: Pravé oko DD:70/75, SPH:+1.0, CYL:-0.25,AXIS:039,ADD:1.75 Lave oko DD:65/70,SPH:+1.0,ADD:1.75. Dakujem

    Odpovedať
    • Radka
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň, Otto,

      ďakujeme za Váš komentár. Pokiaľ ide o typ šošoviek, na základe Vami dodaných parametrov, konkrétne, uvedenej hodnoty cylindra (CYL) a adície (ADD) budete na pravé oko potrebovať multifokálne torické šošovky, ktoré máme v ponuke od výrobcu CooperVision:

      https://www.lentiamo.sk/proclear-multifocal-toric.html

      Na oko ľavé budete na základe dodaných parametrov potrebovať multifokálne šošovky, ktorých celú našu ponuku nájdete tu:

      https://www.lentiamo.sk/bifokalne-a-multifokalne-kontaktne-sosovky.html

      Avšak, uistite sa, prosíme, že Vami dodané hodnoty pochádzajú z predpisu na kontaktné šošovky a nie na okuliarové šošovky, nakoľko sa tieto dva predpisy od seba v jednotlivých hodnotách líšia. Predpis na kontaktné šošovky, okrem hodnôt dioptrie, cylindra, osi či adície taktiež obsahuje parametre zakrivenia a priemeru šošovky, ktoré sú zodpovednými parametrami za to, ako dobre Vám šošovka na oku sedí.

      V prípade, že máte k dispozícii predpis len na okuliarové šošovky, budete potrebovať prepočet tohto predpisu na predpis na šošovky kontaktné.

      Ako s prepočtom predpisu, tak aj s určením chýbajúcich parametrov zakrivenia a priemeru šošovky Vám určite poradí Váš očný špecialista, prípadne, kontaktológ v rámci vyšetrenia na kontaktné šošovky, na ktorého Vám odporúčame sa v tejto chvíli obrátiť.

      Váš špecialista Vám, okrem spomínaného, môže byť nápomocný pri výbere konkrétnej značky šošoviek a poradiť Vám, či je pre Váš prípad daná značka vhodnou, nakoľko každému jedincovi vyhovuje niečo iné. Naviac, špecialista Vám môže poskytnúť skúšobný pár šošoviek, ktorý je komerčne nepredajný, aby ste tak zistili či Vám daná skúšaná značka šošoviek vyhovuje a môžete z nej nakupovať potom väčšie balenia.

      Veríme, že si po konzultácii so špecialistom u nás vyberiete. Radi Vám s objednávkou či so zadaním parametrov z predpisu na kontaktné šošovky do Vašej objednávky pomôžeme na kontaktoch nášho zákazníckeho servisu.

      Ďakujeme za pochopenie a prajeme Vám príjemný deň.

      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty