Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Máte astigmatizmus? Vyskúšajte online test a zistite to

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 19. 5. 2021. Napísal/a: Maria Chiara Tarsia

Vedeli ste, že asi 70 % všetkých nositeľov okuliarov trpí astigmatizmom? Možno ste i vy jedným z nich? Otestujte si svoj zrak teraz pomocou nášho online testu na astigmatizmus!

Čo je astigmatizmus?

Astigmatizmus je bežná porucha zraku, ktorá spôsobuje problémy s videním na blízko i na diaľku, bolesti hlavy a rozmazané videnie. Príčinou tohto poškodenia je nehomogénne zakrivenie astigmatickej rohovky. Môže ovplyvniť ľudí v akomkoľvek veku a často sú postihnuté osoby tiež krátkozraké alebo ďalekozraké . V týchto prípadoch má názov myopický astigmatizmus alebo hypermetropický astigmatizmus .

 

Pozrite sa nižšie na obrázok a uvidíte rozdiel medzi typickou rohovkou a rohovkou postihnutou astigmatizmom:

klasická a astigmatická rohovka

Rohovka by zvyčajne mala vyzerať sféricky, s tvarom, ktorý pripomína futbalovú loptu. Keď je oko postihnuté astigmatizmom, vyzerá skôr ako rugbyová lopta.

Aké sú príznaky astigmatizmu?

Deformácia rohovky opísaná vyššie spôsobí nesprávne lomenia svetla. Okrúhle predmety by sa mohli napríklad kvôli skresleniu javiť oválne. A nielen to. Neustále zlé lomenia svetla vystavuje naše oči a mozog námahe .

Niekedy - pretože je náš mozog tak úžasný stroj - by sme tento jav možno ani nezaregistrovali, ale môže spôsobiť, že sa budeme cítiť unavenejší ako obvykle. Aspoň kým nám očný špecialista astigmatizmus nezmeria.

Tu sú najčastejšie príznaky astigmatizmu. Ak trpíte astigmatizmom, môžete na sebe pozorovať všetky alebo len niektoré:

  • Skreslené alebo rozmazané videnie
  • Únava očí a / alebo vizuálne nepohodlie
  • Časté žmúrenie
  • Rozmazané videnie do diaľky aj na blízko
  • Bolesti hlavy
  • Nadmerné slzenie
  • Zhoršené videnie v noci

Môže sa astigmatizmus zhoršiť?

Áno, najmä ak nie je správne zmeraný a korigovaný. Ďalšou príčinou môže byť genetika alebo prekonaná trauma, syndróm suchého oka alebo zlé návyky, ako je nadmerné žmúrenie a chybné používanie vizuálnych pomôcok. Niekedy sa však môže stať, že sa zhorší bez akéhokoľvek dôvodu. Preto je dôležité podstupovať kontroly zraku a je potrebné ich pravidelne opakovať . Najčastejšie astigmatizmus zostáva rovnaký alebo sa postupne mení s vekom (napríklad keď sa rohovka stále inak tvaruje kvôli prirodzenej strate svalového tonusu). Keď dôjde k týmto zmenám, je pravdepodobné, že náš predpis bude vyžadovať úpravy.

Všeobecne platí, čo potvrdilo niekoľko vedcov, že vo väčšine prípadov zostáva astigmatizmus relatívne stabilný až do veku 50 rokov a po 60 rokoch sa zhoršuje drastickejšie.

Ako zistím, či mám astigmatizmus?

Očné test u lekára je dostačujúci. Po vyšetrení bude váš optik / očný lekár schopný s istotou povedať, či sú vaše oči skutočne ovplyvnené astigmatizmom.

Je možné otestovať sa na astigmatizmus doma?

Zaujíma vás, či máte astigmatizmus? Kým čakáte na termín očného vyšetrenia, môžete vyskúšať tento jednoduchý automatický test astigmatizmu.

Online test astigmatizmus

  • Umiestnite oči asi 35-40 cm od obrázku
  • Pozrite sa na obrázok s jedným okom zakrytým
  • Potom sa znovu pozrite na obrázok oboma očami
  • Ak nosíte okuliare, zopakujte test s nimi aj bez nich

Výsledok: Ak sú lúče v jednom alebo viacerých smeroch rozmazané alebo nejasné, môže to znamenať, že máte astigmatizmus. Ak zistíte rozdiely v líniách i pri nosení okuliarov, mali by ste si nechať znova skontrolovať okuliare a oči, pretože vaše dioptrické šošovky môžu byť v nesprávnych alebo zastaraných hodnotách. V oboch prípadoch by ste mali navštíviť svojho optika alebo očného lekára.

Pamätajte: domáci test nutné považovať za jednoduchú pomôcku na uspokojenie osobnej zvedavosti, nie za skutočnú diagnózu.

Existujú okuliare na korekciu astigmatizmu?

Áno, astigmatizmus možno ľahko korigovať pomocou okuliarov. Tórické šošovky sú k dispozícii ako pre okuliare, tak pre kontaktné šošovky. Líšia sa od tých pre klasickú krátkozrakosť a ďalekozrakosť.

Na Lentiamo nájdete rôzne typy materiálov šošoviek a špeciálne povrchové úpravy, ktoré vyhovujú vašim potrebám. Všetko, čo potrebujete, je aktuálny predpis na okuliare. Jednoducho si vyberte svoje obľúbené rámy z našej širokej ponuky modelov od najlepších značiek, vyplňte svoje parametre (nájdete ich v predpise na okuliare) a počkajte na dodanie!

Aké sú kontaktné šošovky na korekciu astigmatizmu?

Tórické šošovky môžu korigovať zárověň s astigmatizmom tiež krátkozrakosť a ďalekozrakosť. Rozlišujeme u nich 3 základné parametre.

Dioptria koriguje krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť, Cylinder a Os potom korigujú samotný astigmatizmus. Tieto šošovky majú špeciálne vlastnosti (väčšinou ide o silnejšiu časť šošovky, vďaka ktorej sa v oku sama pretočí na správne miesto), ktoré im umožňujú zostať na mieste a vyvarovať sa posunu alebo otáčaniu na oku, a majú tak lepšiu stabilitu, aby umožnili chybne odchýleným meridiánom správne spadnúť na sietnicu.

Konkrétnu vhodnú značku práve pre vás musí vždy odporučiť váš očný lekár, optik alebo kontaktológ.

Hľadáte správne tórické kontaktné šošovky pre vaše oči?

Na Lentiamo na vás čaká široká ponuka šošoviek na korekciu astigmatizmu!

Poprední výrobcovia šošoviek vám ponúkajú denné a mesačné šošovky zo silikón-hydrogélu, kontinuálne šošovky a tiež šošovky s UV filtrami.

Prezrite si ponuku tórických šošoviek pre korekciu astigmatizmu

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty