Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Poruchy zraku: Čo je to presbyopia? Príznaky, príčiny a liečba

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 2. 12. 2016. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Predstavte si toto: Sedíte vo svojom obľúbenom pohodlnom kresle, ste ponorení do čítania napínavého románu a odrazu sa vám slová na stránke knihy začnú rozmazávať. Frustrujúce, však? Vitajte vo svete presbyopie, v ktorom sa s nami naše oči zahrávajú popri tom ako elegantne starneme.

Čo je to presbyopia?

Presbyopia je stav, ktorý postihuje naše oči s pribúdajúcim vekom. Postupne sa znižuje naša schopnosť vidieť predmety v blízkej vzdialenosti od očí, čo sťažuje úlohy, ako je čítanie alebo používanie telefónu. Vo všeobecnosti sa to týka obrázkov, ktoré sú vzdialené približne 30 cm od očí, u starších ľudí aj viac ako 30 cm.

Prirodzený proces rozmazaného videnia na blízko sa zvyčajne prejaví v období od začiatku do polovice 40. roku života a zhoršuje sa približne do 65. roku života. Okolo tohto veku sa presbyopia zvyčajne stabilizuje a ďalej sa už nezhoršuje.

Čo spôsobuje presbyopiu?

Hlavnou príčinou vzniku presbyopie je strata elasticity očí, čo následne sťažuje zaostrovanie oka na blízke predmety. K strate elasticity dochádza vtedy, keď centrálna časť kryštalickej šošovky oka stvrdne v dôsledku fyziologického úbytku vody v tele, ktorý je typický pri starnutí.

Toto stvrdnutie znižuje pružnosť šošovky, kvôli čomu šošovka nie je schopná meniť svoj tvar na to, aby zaostrila na objekty v blízkej vzdialenosti. Akomodačná schopnosť oka je preto znížená a obraz sa javí byť rozmazaný.

image of focal point in normal eye and in eye with presbyopia

Presbyopia vs. myopia vs. hyperopia

Presbyopia, myopia a hyperopia sú tri rôzne poruchy zraku, ktoré môžu komplikovať jasné videnie objektov. Zatiaľ čo presbyopia sa zvyčajne objavuje, keď dosiahneme 40 rokov, ďalekozrakosť (hyperopia) a krátkozrakosť (myopia) nás môžu postihnúť v akomkoľvek veku, niekedy dokonca už od narodenia. Presbyopia nie je tzv. refrakčná chyba ako je astigmatizmus, krátkozrakosť a ďalekozrakosť.

Je pomerne ľahké rozlíšiť krátkozrakosť a presbyopiu, pretože prvá menovaná sa týka najmä videnia do diaľky, zatiaľ čo druhá sa týka videnia do blízka. Avšak, rovnako aj ďalekozrakosť ovplyvňuje našu schopnosť jasne vidieť predmety v blízkej vzdialenosti, a preto si ju ľudia niekedy mýlia s presbyopiou. Rozdiel teda spočíva v tom, že ďalekozrakosť zhoršuje dobré videnie na viaceré vzdialenosti, ale umožňuje pomerne dobré videnie na diaľku, zatiaľ čo presbyopia postupne zhoršuje len videnie na blízko.

Zároveň, je tiež možné byť súčasne krátkozraký a presbyopický alebo hypermetropický a presbyopický, ale nemôžete mať súčasne krátkozrakosť a ďalekozrakosť (aspoň nie na tom istom oku).

Rizikové faktory

Keďže presbyopia je fyziologický stav, je veľmi pravdepodobné, že nás postihne bez ohľadu na náš životný štýl. Avšak faktory, ako sú genetické predispozície a návyky, môžu spôsobiť, že sa objaví skôr alebo vo výraznejších formách.

Tu je zoznam faktorov, ktoré môžu prispieť k vzniku presbyopie alebo urýchliť jeho príchod.

  • Starnutie
  • Zdravotné stavy, ako je cukrovka, skleróza multiplex, kardiovaskulárne ochorenia, autoimunitné ochorenia
  • Vysoký krvný tlak
  • Silné namáhanie očí
  • Antidepresíva, antihistaminiká, kortikosteroidy, diuretiká
  • Nadmerná konzumácia alkoholu

Príznaky presbyopie

  • Ťažkosti pri čítaní malých znakov, pri šití a iných činnostiach vyžadujúcich pohľad zblízka
  • Dvojité videnie pri čítaní
  • Nutnosť žmúriť oči na zaostrenie objektov
  • Nutnosť držať objekt, na ktorý sa snažíte zaostriť, ďalej od seba
  • Závraty a únava po čítaní
  • Nepríjemné pocity alebo bolesti očí
  • Bolesť hlavy a krku
  • Namáhanie očí
  • Potreba silnejšieho osvetlenia

Ako sa presbyopia diagnostikuje?

Presbyopia sa diagnostikuje počas komplexného vyšetrenia očí, ktoré vykonáva očný lekár. Toto vyšetrenie zahŕňa rôzne testy a postupy na posúdenie vášho zraku a celkového zdravia očí.

Počas vyšetrenia sa vás špecialista pravdepodobne opýta na všetky príznaky, ktoré môžete pociťovať, napríklad na ťažkosti s čítaním malého písma alebo na namáhanie očí. Tiež sa opýta na vašu anamnézu a vykoná test zrakovej ostrosti, aby zmeral vašu schopnosť jasne vidieť na rôzne vzdialenosti. Tento test zvyčajne zahŕňa čítanie písmen alebo číslic z tabuľky umiestnenej v určitej vzdialenosti.

Ďalšie testy, ktoré môže vykonať váš očný lekár, sú:

  • Refrakčný test, ktorý zahŕňa pohľad cez rôzne druhy šošoviek s cieľom určiť presný predpis, ktorý vám zabezpečí čo najjasnejšie videnie.
  • Vyšetrenie štrbinovou lampou na podrobné preskúmanie štruktúry vašich očí. Toto vyšetrenie zahŕňa použitie špeciálneho prístroja podobného mikroskopu, ktorý umožňuje zväčšený pohľad na vaše oči.
  • Vyšetrenie rozšírených očí pomocou špeciálnych očných kvapiek, ktoré vám rozšíria zrenicu, aby bolo lepšie vidieť vnútornú štruktúru očí. Toto rozšírenie umožní skontrolovať prípadné príznaky očných ochorení alebo stavov, ako napríklad glaukóm, ktoré môžu prispievať k vašej presbyopii.

Naším prvým odporúčaním je absolvovať očné vyšetrenie hneď, ako začnete pociťovať zmeny vo videní. Je dôležité vyhľadať odbornú radu očného špecialistu, aby sa určil najlepší postup a našli vhodné riešenia na riešenie týchto problémov so zrakom.

Ako je možné korigovať alebo liečiť presbyopiu?

Existuje niekoľko možností, vďaka ktorým môžete vidieť jasne a pohodlne aj pri presbyopii. Od štýlových okuliarov na čítanie cez inovatívne kontaktné šošovky až po chirurgický zákrok - svet korekcie zraku sa vyvinul tak, aby vyhovel našim potrebám a ponúkol niekoľko spôsobov liečby presbyopie.

Rada odborníka: Ak sa vám stáva, že si počas dňa neustále nasadzujete a dávate dole okuliare kvôli tomu, že vidíte rozmazane na rôzne vzdialenosti, neváhajte navštíviť očného špecialistu a prediskutovať s ním možnosť multifokálnych okuliarov alebo kontaktných šošoviek. Môžu byť štýlovou voľbou, ktorá vám zachová mladistvý vzhľad.

Okuliare

Dioptrické okuliare do blízka, teda, bifokálne alebo multifokálne okuliare, sú ešte stále najtypickejšou zrakovou pomôckou, ktorú si vyberajú ľudia, ktorí trpia presbyopiou. Tieto okuliare sú špeciálne vytvorené na to, aby zlepšili videnie na blízko, čo ľuďom umožňuje pohodlne sa venovať činnostiam, ako je čítanie, písanie a používanie digitálnych zariadení. Sú prispôsobené predpisu nositeľa, aby poskytovali optimálnu jasnosť a zaostrenie, čím zabezpečujú bezproblémový vizuálny zážitok.

ako ľudia s presbyopiou vidia s okuliarmi a bez nich

K dispozícii sú aj už vopred vyhotovené okuliare na čítanie. Zvyčajne sa vyrábajú s dioptrickou korekciou +1,00 vhodnou pre mierne poruchy, potom, s dioptrickou korekciou +2,00 vhodnou pre dospelých jedincov a s dioptrickou korekciou +3,00 odporúčanou pre osoby v pokročilom štádiu presbyopie.

Kontaktné šošovky

Kontaktné šošovky špeciálne navrhnuté pre presbyopiu sú v súčasnosti dostupné v mnohých materiáloch a s rôznymi plánmi výmeny. Multifokálne šošovky predstavujú pohodlné a účinné riešenie, ktoré zaisťuje jasné videnie na rôzne vzdialenosti. Vďaka pokročilej technológii a precíznemu dizajnu ponúkajú tieto kontaktné šošovky optimálnu zrakovú ostrosť a pohodlie, a tak predstavujú praktickú alternatívu k tradičným okuliarom.

Chirurgický zákrok

Existujú dva hlavné typy chirurgických zákrokov proti presbyopii:

Laserová refrakčná operácia, ako napríklad PRK (fotorefrakčná keratektómia) alebo LASIK (laser in-situ keratomileusis), je často využívaná na korekciu refrakčných chýb z toho dôvodu, že je to typ operácie spôsobilý zmeniť zakrivenie rohovky odstránením fragmentov tkaniva.

Intraokulárna operácia zahŕňa implantáciu trvalej umelej šošovky, konkrétne multifokálnej akomodačnej šošovky. Obdobie zotavenia po týchto zákrokoch sa môže u jednotlivých osôb líšiť a vhodnosť zákrokov závisí od faktorov, ako je vek pacienta či jeho refrakčná anamnéza.

Hľadáte multifokálne kontaktné šošovky?

Už nemusíte hľadať ďalej! V Lentiamo sú k dispozícii desiatky rôznych značiek vybavených najmodernejšími technológiami!

Nakupujte multifokálne šošovky

Ako spomaliť presbyopiu?

Je dôležité poznamenať, že presbyopii sa nedá zabrániť, pretože sa jedná o prirodzenú záležitosť, ktorá sa objavuje so starnutím. Možno ju však spomaliť prijatím určitých prospešných návykov, ktoré podporujú zdravie očí.

Cvičenie

K celkovému zdraviu očí môže prispieť udržiavanie zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa pravidelnú fyzickú aktivitu, konzumáciu základných vitamínov a zdržanie sa užívania drog, fajčenia a alkoholu. Cvičenie podporuje prekrvenie a okysličenie organizmu.

Nosenie slnečných okuliarov

Ochrana očí pred škodlivým UV žiarením je tiež veľmi dôležitá. Nosenie slnečných okuliarov, ktoré poskytujú primeranú ochranu pred UV žiarením, môže pomôcť zabrániť poškodeniu očí.

Pravidelné očné prehliadky

Je dôležité naplánovať si pravidelné očné prehliadky, aby ste mohli sledovať akékoľvek zmeny vášho zraku a aby sa tak včas podarilo odhaliť potenciálne problémy. Ľudia s chronickými ochoreniami, ktoré môžu mať vplyv na zrak, ako je cukrovka alebo hypertenzia, by mali tiež dôkladne sledovať svoj zdravotný stav, aby sa minimalizovalo riziko zrakových problémov.

Zdravá strava

Vitamíny A, C, D a E podporujú zdravie očí. Vitamín A je prospešný pre rohovku a sietnicu. Vitamín C znižuje riziko sivého zákalu a spomaľuje postup vekom podmienenej makulárnej degenerácie, rovnako ako vitamín E. Vitamín D znižuje riziko makulárnej degenerácie, sivého zákalu a glaukómu a zlepšuje aj funkciu sĺz. Okrem toho existujú aj ďalšie doplnky, ako napríklad horčík a zinok, ktoré pôsobia ako ochranný štít tým, že chránia oči pred možnými problémami so zrakom.

Inými slovami: strava bohatá na ryby, ovocie, zeleninu a dostatok vody.

Zaradením týchto návykov do našej každodennej rutiny môžeme podporiť dobrý zdravotný stav ich očí a potenciálne oddialiť nástup presbyopie.

Na záver od Lentiamo

Presbyopia môže byť nepríjemnou poruchou zraku, ktorá nás ovplyvňuje pri každodenných činnostiach, avšak, je to zároveň pripomienka neuveriteľnej cesty, ktorú naše oči za náš život prešli, a tiež toho, koľko nám toho zo sveta ešte dokážu ukázať. Vďaka modernej očnej starostlivosti je tiež pomerne jednoduché presbyopiu zvládnuť, lepšie vidieť a lepšie sa cítiť. Vážme si teda svoje oči, nezabúdajme na pravidelné očné prehliadky a elegantne sa vyrovnajme s výzvami starnutia.

Zdroje:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty