Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Dvojité videnie (diplopia): Príčiny a liečba

Lucie Macháčková

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Lucie Macháčková, Manažérka optiky v Brne, 27. 10. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Videli ste niekedy dva obrázky, hoci viete, že by mal byť len jeden? Diplopia, bežne známa ako dvojité videnie, spôsobuje, že mozog vníma duplicitný obraz jedného objektu. Môže to byť dočasná nepríjemnosť alebo indikátor vážneho zdravotného stavu. Ak budete vedieť, o čo ide a kedy vyhľadať lekársku pomoc, môžete si zachovať zdravie v bezpečí.

Optici Lentiamo definujú tento stav, vysvetľujú jeho varianty a uvádzajú možné príčiny v nasledovnom článku. Poďme sa na to pozrieť!

Čo je dvojité videnie?

Dvojité videnie je stav, pri ktorom človek vidí dva obrazy jedného objektu. Tieto obrazy sa môžu objaviť vedľa seba, nad sebou alebo pod uhlom. Môže byť dôsledkom dočasných faktorov alebo rôznych základných príčin, ako sú problémy so svalmi, ktoré ovládajú pohyb oka, poškodenie nervov alebo problémy s rohovkou, šošovkou alebo sietnicou.

Dvojité videnie môže spôsobiť nepohodlie, zmätenosť a ťažkosti pri každodenných činnostiach, ako je čítanie, šoférovanie a chôdza. Ak sa u vás vyskytne videnie zdvojených obrazov, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, pretože to môže byť príznakom vážneho zdravotného problému, napríklad mŕtvice alebo ochorenia.

Ako vyzerá dvojité videnie?

Dvojité videnie spôsobuje, že jeden objekt sa javí ako dva obrazy, ktoré sa nachádzajú vedľa seba, nad alebo pod sebou, alebo diagonálne od seba. Obrazy sa zvyčajne prekrývajú a len zriedkakedy sú úplne oddelené. Vedľajší obraz je zvyčajne rozmazaný alebo slabší ako "hlavný" obraz.

Typy dvojitého videnia

Existujú dva hlavné typy dvojitého videnia: monokulárne a binokulárne. Monokulárna diplopia spôsobuje zdvojenie obrazu vedľa seba. Binokulárna diplopia sa zvyčajne prejavuje tromi spôsobmi: horizontálne, vertikálne alebo šikmo. 

Monokulárne dvojité videnie

Monokulárna diplopia je stav, keď sa dva obrazy zobrazujú len v jednom oku. Je spôsobená problémom v samotnom oku, napríklad sivým zákalom, astigmatizmom alebo syndrómom suchého oka. K tomuto typu môže viesť aj nesprávny predpis okuliarov.

monokulárne dvojité videnie

Monokulárne dvojité videnie

 

Pri monokulárnej diplopii si môžete všimnúť, že hlavný obraz sa javí jasnejší ako rozmazanejší,  vedľajší obraz. Niekedy sa to označuje ako "obraz ducha".

Príznaky rozmazanosti sú zvyčajne obmedzené na jedno oko.

Binokulárne dvojité videnie

Častejšie sa u ľudí vyskytuje binokulárna diplopia a vidia dva obrazy, keď sú obe oči otvorené. Keďže postihuje obe oči, zvyčajne to znamená, že oči nespolupracujú správne. Tento typ sa vyrieši sám, keď je jedno z očí zatvorené. Môže sa vyskytnúť v dôsledku rôznych stavov, ako je napríklad strabizmus (keď oči nie sú v jednotnom smere) alebo poškodenie nervov.

Binokulárne dvojité videnie sa zvyčajne vizuálne prejavuje tromi rôznymi spôsobmi: horizontálne, vertikálne alebo šikmo, ako je znázornené na obrázku nižšie.

horizontálne dvojité videnie

Horizontálne dvojité videnie

 

Horizontálna diplopia je stav, keď človek vidí dva obrazy vedľa seba, pričom jeden obraz sa zobrazuje vľavo alebo vpravo od druhého.

Pri horizontálnom binokulárnom type sa môžu oba obrazy javiť rozmazané.

vertikálne dvojité videnie

Vertikálne dvojité videnie

 

Vertikálna diplopia je stav, keď človek vidí dva obrazy naskladané na sebe. Jeden obraz sa zobrazuje nad alebo pod druhým.

šikmé dvojité videnie

Šikmé dvojité videnie

 

Šikmá diplopia je stav, keď sa druhý obraz zobrazí diagonálne alebo pod uhlom od druhého obrazu. Tento typ je menej častý ako horizontálny a vertikálny ale vyskytuje sa.

Dočasné dvojité videnie

Dočasná diplopia je stav, keď človek vidí dvojmo počas krátkeho časového obdobia, zvyčajne trvá len niekoľko minút. Môže to byť spôsobené rôznymi faktormi, napríklad stresom, únavou alebo dokonca konzumáciou alkoholu.

Dvojité videnie, ktoré sa objavuje a mizne, môže byť spôsobené pretrvávajúcim problémom. Problémy s rohovkou alebo šošovkou, migrény, vedľajšie účinky liekov, choroby a nesprávne nastavené oči môžu mať za následok tento typ problémov s videním, ktoré sa z času na čas objavia.

Hoci vo všeobecnosti nie je dôvodom na obavy, dočasné duplicitné snímky môžu byť príznakom vážnejšieho zdravotného stavu alebo udalosti. Náhly nástup problémov so zrakom by sa nikdy nemal ignorovať. Pri náhlych zmenách videnia okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, aby ste vylúčili potenciálne život ohrozujúce zdravotné problémy.

Čo spôsobuje dvojité videnie?

Podľa Stanford Health Care môže dvojité videnie spôsobiť celý rad ochorení. Problémy s rohovkou alebo šošovkou, problémy so svalmi alebo nervami, ktoré kontrolujú funkciu a pohyb očí, alebo problémy v mozgu môžu viesť k diplopii. Niektoré príčiny môžu byť menej závažné, napríklad astigmatizmus, alebo život ohrozujúce, napríklad aneuryzma alebo mozgová príhoda.1

Problém môže byť dočasný, liečiteľný alebo spôsobený vážnejším, základným problémom. Zdvojenie obrázkov môžu vyvolať aj faktory prostredia v rôznom čase. Na vine môžu byť aj rôzne časti oka a okolité štruktúry. Okrem toho môžu dočasné alebo pretrvávajúce problémy spôsobiť chronické ochorenia.

Dočasné príčiny

Dočasné príčiny dvojitého obrazu často súvisia s faktormi životného štýlu alebo podnetmi z prostredia, ako je užívanie alkoholu alebo drog, únava alebo preťaženie očí. Tieto príčiny sa zvyčajne vyriešia samé, keď sa odstráni vyvolávajúci faktor. Nízky krvný tlak alebo príliš rýchle vstávanie môžu u niektorých ľudí nakrátko ovplyvniť videnie .

Liečiteľné príčiny

Liečiteľné príčiny dvojitého obrazu zvyčajne zahŕňajú refrakčné chyby, ako je krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus. Syndróm suchého oka, slabosť alebo nesprávne nastavenie očných svalov, katarakta alebo abnormality rohovky môžu tiež spôsobiť zmeny videnia.

Ak trpíte migrénou, môžete si počas migrény všimnúť poruchy videnia vrátane zdvojených obrazov. Tieto príčiny sa často dajú liečiť neinvazívnymi metódami, ako sú korekčné šošovky, očné cvičenia alebo lieky.

Základné príčiny

Základné problémy súvisiace so svalmi, nervami alebo mozgom môžu ovplyvniť funkcie a pohyby oka, čo vedie k dvojitému obrazu. Tieto príčiny môžu byť závažné a môžu súvisieť s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, poruchami štítnej žľazy, infekciami, autoimunitnými poruchami alebo neurologickými stavmi, ako je skleróza multiplex, mozgová príhoda alebo nádor na mozgu.

Medzi ďalšie ochorenia, o ktorých je známe, že spôsobujú zdvojené obrazy, patria Gravesova choroba, myasténia gravis a Guillainov-Barrého syndróm.2

Príznaky dvojitého videnia

  • Videnie dvoch obrazov jedného objektu
  • Bolesť hlavy
  • Opadnuté viečka
  • Nesprávne zarovnané, "blúdiace" alebo prekrížené oči
  • Nevoľnosť alebo závraty
  • Bolesť očí

Kedy by ste mali vyhľadať lekársku pomoc?

Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak sa u vás objaví náhle dvojité videnie alebo ak je sprevádzané akoukoľvek zmätenosťou, nezrozumiteľnou rečou, bolesťou, závratmi alebo slabosťou. Dvojité videnie môže signalizovať akútny zdravotný problém, napríklad aneuryzmu alebo mozgovú príhodu.

Ak máte opakujúce sa problémy so zrakom, ktoré majú za následok zdvojené obrazy, poraďte sa so svojím očným špecialistom. Zaznamenajte si, kedy a ako dlho pretrvávajú, aby ste odborníkovi pomohli určiť ich príčinu.

Diagnostika dvojitého videnia

Očný špecialista zvyčajne vykoná dôkladné očné vyšetrenie, aby diagnostikoval príčinu dvojitého videnia. Vyšetrenie môže zahŕňať test zrakovej ostrosti, meranie vyrovnania očí, vyšetrenie štrbinovou lampou na posúdenie prednej časti oka a rozšírené očné vyšetrenie na kontrolu zadnej časti oka.

Na posúdenie stupňa a príčiny môžu vykonať aj ďalšie testy, ako je napríklad krycí test alebo prizmatický test. V závislosti od príčiny vás môže odporučiť k inému lekárovi alebo ak má podozrenie, že je potrebné urgentné lekárske vyšetrenie.

Hoci diplopia ovplyvňuje videnie, očný lekár nemusí byť odborníkom na jej liečbu. Ak máte napríklad podozrenie, že vaše problémy s videním spôsobili predpísané lieky, najlepším kontaktným miestom je pravdepodobne odborník na zdravotnú starostlivosť, ktorý vám ich predpísal.

Skontrolujte, či máte dvojité videnie

Diplopia môže spôsobiť, že budete musieť upravovať zrak v snahe vyrovnať obrazy v zornom poli.

Ak má niekto dvojité videnie, môže:

  • zatvárať alebo zakrývať jedno oko.
  • nakláňať alebo otáčať hlavu pod rôznymi uhlami.
  • neustále žmurkať alebo prižmurovať oči.
štandardné videnie

Štandardné videnie

 

Dvojité videnie možno jednoducho porovnať so štandardným obrazom.

Človek, ktorý nemá problémy so zrakom, by videl jeden jasný obraz, ako je ten na obrázku.

Ako sa lieči dvojité videnie?

V závislosti od príčiny sa dá liečiť kontaktnými šošovkami alebo predpisom okuliarov. Ako liečba sa môžu použiť aj jednoduché očné cvičenia alebo náplasť na oči.

V niektorých prípadoch môže byť na korekciu potrebná operácia očí. Váš očný špecialista určí najlepší postup v závislosti od príčiny.

Je dvojité videnie vážne?

Duplicitné obrazy vo videní nie sú zvyčajne závažné a dajú sa liečiť. Môžu však tiež naznačovať bezprostrednejší problém. Ak sa u vás vyskytnú zdvojené obrazy, aj keď len občas, je dôležité poradiť sa s očným lekárom.

Prevencia dvojitého videnia

Schopnosť zabrániť zdvojeniu videnia závisí od príčiny. V mnohých prípadoch mu možno účinne predchádzať neinvazívnymi metódami, ako sú očné cvičenia alebo korekčné okuliare. Správnou starostlivosťou a manažmentom ho možno často úspešne riešiť.

Pravidelné vyšetrenia očí sú dôležitým preventívnym opatrením, ktoré zabezpečí, že aj vaše oči zostanú zdravé.

Záverečné myšlienky od Lentiamo

Tento typ zmeny videnia môže byť alarmujúci. Majte na pamäti, že nie vždy ide o vážnu záležitosť. Presne určiť príčinu však môže iba odborník.

V prípade náhleho dvojitého videnia alebo akýchkoľvek iných náhlych zmien videnia nezabudnite okamžite kontaktovať lekára. Dúfame, že vám tieto informácie pomôžu pochopiť rôzne typy diplopie a ich príčiny.

Prečítajte si viac

Preskúmajte ďalšie témy súvisiace s diplopiou.


Zdroje

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty