Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Môžu kontaktné šošovky a roztoky zamrznúť?

Ani zima a teploty nízko pod nulou nie sú prekážkou v nosení kontaktných šošoviek. S pár tipmi, si možno pohodlné nosením šošoviek Užívať ai v tomto ročnom období.

Určite Vás zaujíma – môžu šošovky pri vysokých mrazoch zamrznúť?

Nemôžu … bežné hydrogélové kontaktné šošovky (38% hydratácie) vám v oku nezamrznú, sneh a mráz im neuškodí, rozhodne sa nemusíte obávať, že by mohli vplyvom nízkych teplôt meniť svoje vlastnosti. Očná rohovka, na ktorej je kontaktná šošovka nasadená, spolu so slzami má teplotu okolo 35 °C, takže je dostatočne ohrievaná aj kontaktná šošovka, hoci je vonku –10 °C.
Ak by ste ju dali do mrazničky vo fyziologickom roztoku, zamŕza pri teplote cca –15 °C. Zamrznutiu roztoku okolo šošovky bráni jej mechanickému poškodeniu a šošovky po rozmrazení nevykazujú žiadne zmeny vo vlastnostiach ani kvalite.
Bez roztoku šošovka v mraze zamrznúť môže, ale skôr vyschne. Odporúčali by sme vám však sa týmto pokusom vyhnúť, a v prípade, že sa rozhodnete šošovku si ponechať, mala by byť skontrolovaná odborníkom na prístroji s dostatočným zväčšením.

A čo roztoky na kontaktné šošovky?

Roztok zamŕza pri cca –10 °C. Ak sa vám napríklad niekde na dovolenke alebo v aute stane, že vám roztok zamrzne, buďte pozorní. Mráz môže zloženie roztoku znehodnotiť a znížiť jeho dezinfekčné účinky.

Ako zabrániť zamrznutiu?

Odporúčame, aby ste skladovali roztok pri izbovej teplote, ako je uvedené v príbalovom letáku, prípadne na obale. Extrémne mrazy môžu roztok zmeniť a znehodnotiť, takže by potom dostatočne neúčinkoval a hrozilo by neúplné vyčistenie vašich šošoviek.
Mrazy okolo –10 °C Vám môžu roztok poškodiť až po niekoľkých hodinách. Ak cestujete s šošovkami aj roztokom a nevystavujete ich dlhým mrazivým cestám každý deň, nie je potrebné sa báť ich poškodenia.
Myslite tiež na uskladnenie šošoviek. Šošovky uložené v roztoku by sa nemali vystavovať extrémnym teplotám. Dbajte na to najmä pri cestovaní alebo pobyte na horách.

Nosenie kontaktných šošoviek môže byť napríklad trocha nepríjemné v silnom vetre, ak sa pohybujete veľmi dlho vonku v mrazoch, ale aj pri často sa meniacich teplotách, kedy striedate zimu s teplým úkrytom prekúrených obchodov. Môže sa stať, že Vám budú šošovky v oku trochu vadiť a budete mať pocit suchého oka. V takomto prípade vám pomôžu zvlhčujúce kvapky, napr. Refresh, Optive, Systane Ultra a ďalšie, ktoré opäť nosenie šošoviek spríjemnia.

Aj v zime, i keď slnko práve nesvieti, noste slnečné okuliare, ktoré vás ochránia práve pred silným vetrom. A keď aj to slniečko vykukne, urobíte svojim očiam dvojaký službu, pretože UV žiarenie je v zime rovnako intenzívne ako v lete, najmä na horách. Možností ako si užiť aj zimu bez problémov s kontaktnými šošovkami je niekoľko.

Ak si nie ste istí, či potrebujete poradiť, vyhľadajte svojho optika alebo sa obráťte na nás.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty