Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Najlepšie turistické slnečné okuliare v roku 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 30. 3. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Celoživotní turisti aj príležitostní výletníci potrebujú kvalitnú ochranu očí na dlhé dni strávené v prírode. Či už sa vydávate na túru hustými lesmi alebo na trek po pobrežných chodníkoch, spoľahlivé turistické slnečné okuliare sú dôležitým doplnkom na vašich cestách. Slnečné okuliare môžu zlepšiť váš zrak a pomôcť vám lepšie vidieť na každom kroku.

Odborníci z Lentiamo zostavili zoznam ôsmich najlepších turistických slnečných okuliarov pre vaše ďalšie dobrodružstvo. Prečítajte si o výhodách a nevýhodách jednotlivých modelov, zistite, aké funkcie musia mať, a nižšie nájdete odpovede na niektoré často kladené otázky!

Ako sme vybrali najlepšie slnečné okuliare na turistiku

 

  • Prieskum - Preskúmali sme konštrukcie rámov, materiály šošoviek a ďalšie faktory, aby sme zvážili výhody a nevýhody každého z nich. Pozreli sme sa na populárne značky a produkty, aby sme zistili, čo je pre tento šport najlepšie.
  • Hodnotenie zákazníkov - Pozreli sme sa na naše najpredávanejšie modely, aby sme zistili, ktoré značky majú zákazníci radi, ku ktorým inklinujú a ktoré skutočne nosia.
  • Schválené optometristami - Optometristi zo spoločnosti Lentiamo ponúkli svoje odborné názory na najlepšie šošovky, materiály a dizajny športových slnečných okuliarov.

Najlepšie slnečné okuliare na turistiku

8. Arnette Fastball

Slnečné okuliare Arnette Fastball poskytujú vynikajúcu ostrosť a lepšie videnie pri turistike. Modré zrkadlové šošovky minimalizujú odrazy a zvyšujú kontrast. Sú fantastickou voľbou na turistiku v blízkosti veľkých vodných plôch, ako sú oceány alebo trblietavé jazerá.

Tieto pohodlné a ľahké slnečné okuliare vás určite potešia.

Výhody

  • Hladké plastové rámy pre väčšie pohodlie
  • Odolné puzdro na slnečné okuliare a čistiaca handrička sú súčasťou balenia
  • Jemný tvar rámu pre pohodlné a bezpečné nosenie

Nevýhody

  • Zrkadlové šošovky sú náchylnejšie na poškriabanie

7. Esprit ET19673 538 57

Na nenáročných túrach lesom dokážu základné turistické slnečné okuliare urobiť zázraky. Tieto slnečné okuliare Esprit ponúkajú UV ochranu a vizuálnu kvalitu za skvelú cenu.

Hnedé šošovky sú neuveriteľne univerzálne na jasné slnko aj zamračenú oblohu. Zlepšujú kontrast a filtrujú odlesky, aby bolo videnie ostrejšie. Ak chcete chrániť svoje oči a zároveň vyzerať skvele, vyskúšajte tieto okuliare Esprit.

Výhody

  • Vysoko kvalitné a ľahké plastové rámy
  • Štýlový dizajn na voľný čas a turistiku
  • Cenovo dostupné

Nevýhody

  • Žiadne nastaviteľné funkcie

6. Bollé Graphite

Slnečné okuliare Bollé Graphite so štýlovým dizajnom a vysokokvalitnými vlastnosťami zaistia ochranu vašich očí a pohodlie počas celej expedície.

Fotochromatické šošovky sa prispôsobujú meniacim sa svetelným podmienkam, takže sú ideálne na celodenné nosenie. Oceníte praktické bočné tienidlá, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu pred slnkom a nečistotami. Tieto jedinečné trekingové slnečné okuliare môžete nosiť od skorého rána až do neskorého večera.

Výhody

  • Rámy Thermogrip lepšie priľnú pri kontakte s potom a vodou
  • Fotochromatické šošovky Phantom pre fenomenálnu optickú čistotu pri akomkoľvek svetle
  • Veľké šošovky na lepšiu ochranu pred slnkom

Nevýhody

  • Výrazný športový dizajn

Vedeli ste, že? Phantom je prvá fotochromatická technológia od spoločnosti Bollé. Je navrhnutá tak, aby poskytovala najlepšiu optickú čistotu v meniacich sa poveternostných a svetelných podmienkach.


5. Oakley Cables

Tieto nenápadné slnečné okuliare Oakley sa môžu pochváliť pôsobivou kombináciou vlastností šošoviek a technológie rámu. Šošovky Prizm zlepšujú videnie v rôznych prostrediach a ponúkajú optimálne vnímanie farieb. Minimalistické čierne rámy sú navyše vyrobené z ultraľahkého materiálu O Matter pre väčšie pohodlie.

Oakley Cables sú najlepšie outdoorové slnečné okuliare na vašu ďalšiu jednodňovú túru alebo nočný výlet s batohom.

Výhody

  • Šošovky HDO (High Definition Optics) eliminujú zväčšenie a skreslenie obrazu
  • Jednoduchý a moderný dizajn na turistiku alebo bežné nosenie
  • Krytý dizajn s plnými rámami na ochranu a pohodlie

Nevýhody

  • Vyššia cena

4. Oakley Latch Beta

Pre tých, ktorí hľadajú štýl a funkčnosť, je zaujímavou voľbou model Oakley Latch Beta. Dvojité rámy sú vyrobené z neuveriteľne ľahkého materiálu Oakley O Matter. 

Latch Beta zabezpečuje vysokú úroveň redukcie oslnenia a presnú priepustnosť svetla vďaka iridiovým vrstvám na šošovkách. Nechajte tieto okuliare rozžiariť vaše okolie a podčiarknuť váš štýl.

Výhody

  • Trojbodový systém upevnenia pre väčšie pohodlie a protišmykové uchytenie
  • Šošovky HDO poskytujú krištáľovo čisté videnie a odolnosť voči nárazom
  • Technológia Prizm poskytuje lepší kontrast, farby a zvýraznenie detailov

Nevýhody

  • Vyššia cena

Vedeli ste, že? Spoločnosť Oakley vyvinula najmodernejšiu technológiu Prizm špeciálne pre maximálnu ostrosť videnia. Táto technológia zlepšuje farebný kontrast a jasnosť v rôznych svetelných a poveternostných podmienkach, čo vedie k lepšiemu videniu a vnímaniu hĺbky.


3. Arnette Slickster

Ak potrebujete jednoduché slnečné okuliare, ktoré splnia svoju úlohu, Arnette Slickster sú pre vás. Šedé šošovky prirodzene vykresľujú farby a sú ideálne na stmavenie intenzívneho slnečného svetla.

Vysokokvalitné plastové šošovky sú odolné proti prasknutiu, takže vydržia občasný pád alebo náraz. Vďaka modernému wayfarer dizajnu vás tieto okuliare môžu sprevádzať z prírody do centra mesta a späť.

Výhody

  • Univerzálny štýl na každú príležitosť
  • Cenovo dostupnejšie ako iné turistické slnečné okuliare na trhu
  • 100 % ochrana pred UVA a UVB žiarením

Nevýhody

  • Úzke rozmery znižujú ochranu očného okolia

2. Evil Eye Vizor

Evil Eye Vizor sú originálne outdoorové slnečné okuliare na cestovanie s batohom v akomkoľvek náročnom teréne. Univerzálne hnedé šošovky ponúkajú skvelý farebný kontrast v rôznych svetelných podmienkach, ako je jasné denné svetlo alebo zamračená obloha. 

Dvojité zapínanie nosiča zaisťuje pevné a pohodlné nosenie. Jedinečná konštrukcia chráničov na koncoch bočníc zabraňuje skĺznutiu a zaisťuje tak väčšiu bezpečnosť. Spoločnosť Evil Eye sa špecializuje na kvalitné športové vybavenie a jej slnečné okuliare budú určite dobre slúžiť na vašich túrach dlhé roky.

Výhody

  • Trojstupňové nastavenie rámu na prispôsobenie na mieru
  • Mierne zakrivený dizajn lepšie chráni pred slnkom, vetrom a nečistotami
  • Odolné polykarbonátové šošovky s krištáľovo čistou optikou

Nevýhody

  • Športový dizajn nemusí byť pre každého

1. Oakley Flak 2.0 XL

Oakley Flak 2.0 XL sú našou najlepšou voľbou pre turistické slnečné okuliare! Ľahká konštrukcia z termoplastu je odolná a vydrží dlhé dni na slnku, v daždi aj snehu. Gumené nosové podložky Oakley Unobtainium zabraňujú skĺznutiu aj vo vlhkých podmienkach. Vďaka šikovným polorámikom budete mať nerušený výhľad na svoje nohy a chodník pod nimi.

Hoci je cena vyššia, pre model Flak 2.0 sú pre istotu k dispozícii náhradné šošovky. Nechajte sa značkou Oakley štýlovo preniesť na neprebádané miesta.

Výhody

  • Odolné a vysokokvalitné plutonitové šošovky pre vynikajúcu ochranu pred slnkom
  • Šošovky Prizm pre lepšiu ostrosť videnia na lepšie rozoznávanie detailov terénu
  • Šošovky HDO (High Definition Optics) eliminujú zväčšenie obrazu a skreslenie farieb

Nevýhody

  • Zrkadlové šošovky môžu výrazne znížiť priepustnosť svetla

Čo by mali poskytovať dobré turistické slnečné okuliare?

zrkadlové slnečné okuliare položené na kameni

Polarizované sklo

Polarizačné slnečné okuliare dokážu zvýšiť kontrast a zvýrazniť farby, vďaka čomu je pohľad na prírodu bohatší a pôsobivejší. Zvážte, či sú pre vás lepšie polarizačné alebo zrkadlové slnečné okuliare, ktoré v oboch prípadoch znižujú oslnenie a intenzívne slnečné svetlo.

Hľadajte materiál šošoviek slnečných okuliarov, ktoré ponúkajú aj skvelú vizuálnu kvalitu. Ľahké materiály, ako je polykarbonát, v sebe spájajú odolnosť a ostré zobrazovacie vlastnosti, pričom sú cenovo dostupnejšie ako iné možnosti, napríklad sklo.

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je farba šošoviek slnečných okuliarov

  •  
  • Hnedé šošovky - Hnedé alebo jantárové šošovky zvyšujú kontrast a zlepšujú vnímanie hĺbky, takže sú ideálne na turistiku v náročnom teréne. Hnedé polarizačné šošovky sú medzi turistami obľúbené pre ich schopnosť zvýrazniť detaily.
  • Šedé šošovky - Šedé šošovky sú všestranné a dobre fungujú v rôznych podmienkach, napríklad v tieni alebo na prudkom slnku. Znižujú oslnenie a poskytujú verné vnímanie farieb.
  • Zelené šošovky - Zelené šošovky zlepšujú videnie v tieni a na slnku. Zelené šošovky sú užitočné pri turistike s batohom alebo v lesných oblastiach s rozptýleným svetlom.
  • Červené šošovky - Červené alebo ružové šošovky poskytujú úžasný farebný kontrast so zelenými lesmi.

Odľahčená konštrukcia

Ľahké slnečné okuliare sú nevyhnutné pre pohodlie pri cestovaní. Najmä pri dlhších túrach môžu ťažšie slnečné okuliare zaťažovať nos a uši a spôsobovať nepohodlie. Materiály, ako sú polykarbonátové rámy a šošovky, sú mimoriadne ľahké a zároveň odolné.

Nezabudnite, že nosenie väčšej hmotnosti môže ovplyvniť váš celkový zážitok z turistiky. Aj keď dôkladne zvážite množstvo potravín a hmotnosť stanu, nezabudnite zvážiť aj ostatné príslušenstvo, ktoré si beriete so sebou!

Profesionálny tip: Optometristka Eliška zo spoločnosti Lentiamo pripomína, že slnečné okuliare by mali byť ľahké a pohodlné. Nezabudnite, že musia byť tiež vyrobené z odolných materiálov, aby odolali zlým poveternostným podmienkam, silnému slnečnému žiareniu, potu, špine a iným vplyvom.

Ochrana pred UV žiarením

Či už sa vydávate na trek vysoko v horách alebo na túru tienistými lesmi, UV ochrana je nevyhnutná. Vystavenie nefiltrovanému ultrafialovému žiareniu zvyšuje riziko poškodenia očí a ochorení, ako je napríklad šedý zákal.

Dôležité sú nielen kvalitné šošovky, ale aj tvar rámov, ktorý môže ovplyvniť množstvo svetla, ktoré sa dostane do očí. Hľadajte zaoblené rámy alebo veľké šošovky, ktoré lepšie pokrývajú hornú a bočnú časť očí.

Vysoká ochrana pred UV žiarením je mimoriadne dôležitá aj v zimných mesiacoch. Sneh odráža 80 % slnečného UV žiarenia a môže spôsobiť tzv. snehovú slepotu (fotokeratitídu). Oslnenie môže spôsobiť zápal alebo dokonca poškodenie rohovky, čo spôsobuje bolesť, rozmazané videnie a ďalšie nepríjemné príznaky.

Veľkosť

Rámy správnej veľkosti by mali byť pohodlné a zostať na svojom mieste. Najlepšie turistické slnečné okuliare by sa nemali posúvať. Nielenže to uberá na kráse okolia, ale môže to rýchlo spôsobiť podráždenie a nepohodlie. Turistika zahŕňa častý pohľad dolu pod nohy. Rámy, ktoré sa vám nezošmyknú po nose, sú nevyhnutné. Zvážte nastaviteľné prvky, ako sú flexibilné sedielka na nos alebo koncové krytky bočníc.

Pri turistických slnečných okuliaroch si nemusíte vyberať medzi funkčnosťou a estetikou. Hľadajte okuliare, ktoré sa hodia k vášmu tvaru tváre a budete sa cítiť pohodlne a zároveň dobre vyzerať.

Odolnosť

Turistické slnečné okuliare musia byť odolné, aby vydržali všetko, čo si na ne príroda prichystá. Niekedy sa nevyhneme každej vetve stromu a šošovky to odnesú. Šošovky a rámy by mali byť vyrobené z ľahkých a odolných materiálov, ako je polykarbonát alebo iné kvalitné plasty.

Často kladené otázky

Mám ísť na túru so slnečnými okuliarmi?

Nosenie slnečných okuliarov je pri turistike nevyhnutné. Chránia vaše oči pred škodlivým UV žiarením, znižujú oslnenie a zlepšujú viditeľnosť, takže vidíte presne to, čo potrebujete. Najlepšie slnečné okuliare tiež zabraňujú únave očí, čo môže byť dôležité najmä pri dlhších túrach. Nezabudnite, že UV žiarenie sa mení v závislosti od nadmorskej výšky. S rastúcou nadmorskou výškou sa zvyšuje aj vystavenie UV žiareniu. Slnečné okuliare fungujú ako nevyhnutný ochranný filter medzi škodlivými slnečnými lúčmi a vašimi očami.

Aké okuliare nosia horolezci?

Horolezci zvyčajne nosia okuliare na ľadovec alebo horolezecké slnečné okuliare, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby poskytovali vysokú ochranu pred ostrým oslnením vysokohorského slnka, snehu a ľadu. Horolezecké slnečné okuliare majú zvyčajne uzáverovú konštrukciu alebo konštrukciu šošoviek pre maximálne krytie. Často sú polarizované, aby sa minimalizovali odlesky a odrazy, a majú bočné zorníky na blokovanie periférneho svetla.

Aké sú nevýhody polarizačných slnečných okuliarov?

Hoci polarizačné slnečné okuliare účinne znižujú oslnenie a zvyšujú kontrast, môžu ovplyvniť vnímanie hĺbky alebo skresliť obraz. To môže byť nevýhodou na nerovných cestách s množstvom kameňov, koreňov alebo tam, kde hrozí riziko zakopnutia. Je dôležité poznamenať, že nie každý si všimne zmenu pri používaní polarizačných šošoviek. Mnohí ich považujú za výhodné na turistických trasách. Okrem toho, ak používate GPS alebo satelitné telefóny s digitálnymi displejmi, polarizačné slnečné okuliare môžu skresliť obraz na LCD obrazovkách.

Sú okuliare Ray-Ban vhodné na turistiku?

Mnoho turistov používa slnečné okuliare Ray-Ban pre ich optickú čistotu a odolnosť. Mnohé modely sú ľahké a majú pridané funkcie, napríklad polarizačné šošovky. Ray-Ban ponúka mnoho štýlových a spoľahlivých možností. Vždy si nezabudnite vybrať tie s dostatočným krytím na dlhé dni na slnku.


Prečítajte si viac

Máte záujem o iné športy? Pozrite si ďalšie slnečné okuliare na golf a cyklistiku.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty