Lentiamo má narodeniny! Zľavy až 40 %

Prihlásenie

Fungujú počítačové okuliare? 8 najčastejších otázok a odpovedí

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 26. 4. 2021. Napísal/a: Lentiamo

Počítačové okuliare chránia naše oči pred škodlivým modrým svetlom filtrovaním vĺn modrého svetla. Alebo ich absorbujú? A hovoríme tu o 100 % blokácii alebo tieto okuliare nakoniec blokujú oveľa menej modrého svetla, než si myslíme?

Počítačové okuliare sú aktuálne v kurze. Veľa ľudí si však kladie otázku, či okuliare na počítač fungujú - alebo či nás okuliarový priemysel len klame.

Je čas sa na počítačové okuliare pozrieť trochu podrobnejšie a analyzovať fakty. Nemyslíte?

1.Čo sú počítačové okuliare a ako majú fungovať?

Najprv sa pozrime, čo v súvislosti s počítačovými okuliarmi hovoria výrobcovia.

Hlavnou myšlienkou konceptu počítačových okuliarov je ochrana pred „škodlivými“ lúčmi digitálnych obrazoviek, ako sú počítače, mobilné telefóny, tablety a televízie.

Predávajú sa ako špeciálne okuliare, ktoré nám majú pomôcť lepšie pracovať, spať a vidieť. Majú to robiť tromi spôsobmi:

  • Okuliare blokujúce modré svetlo pomáhajú telu udržiavať prirodzený biorytmus po západe slnka. Pôsobia proti modrému svetlu, ktoré je na nás vyžarované z umelých zdrojov.
  • Chránia pred UV žiarením, ktoré môže spôsobiť makulárnu degeneráciu, šedý zákal, rakovinu kože a ďalšie nepríjemné účinky.
  • A zlepšují zrakovú ostrosť znížením oslnenia a intenzity svetla.

Ale je to všetko pravda? A platia tieto vlastnosti pre každé počítačové okuliare, alebo sú medzi nimi rozdiely?

Ak to chceme zistiť, musíme sa podrobne pozrieť na najbežnejšie modely a materiály.


 
" allowfullscreen>

 

2. Z čoho sú vyrobené počítačové okuliare?

Pozrime sa podrobnejšie na tri rôzne značky počítačových okuliarov: populárna španielska značka Meller, ikonická značka Ray-Ban a Omega Optix, dodávateľ šošoviek blokujúcich modré svetlo pre Lentiamo.

Šošovky okuliarov Meller sú vyrobené z CR-39, čo je druh plastického polyméru (živice). Tento materiál používa pre výrobu svojich šošoviek mnoho výrobcov slnečných okuliarov. Materiál je prirodzene odolný proti poškriabaniu a blokuje veľkú časť UV spektra.

Okuliare Meller sa ďalej delia do dvoch kategórií: Kolekcia „Bio-based“ (napr. Bio Kubu Tigris), ktorá je vyrobená z biologicky odbúrateľného plastu G850 a rad bežných kovových rámov (napr. Yster Gold), ktoré sú vyrobené z nerezovej ocele.

K dispozícii sú tiež počítačové okuliare Ray-Ban „Everglasses“, ktoré sa tiež vyrábajú z CR-39 a ich rám je vyrobený z TR90 (druh odolného nylonu).

Šošovky počítačových okuliarov, ktoré do rámov vkladajú naši optometristi z Lentiamo a ktoré vyrába firma Omega Optix sú vyrobené z 1) CR-39 pre index 1.5, a 2) MR-8 pre index 1.6 a 1.67. Svoje šošovky nazvali UV420 a extra povrchové úpravy počítačových šošoviek s antireflexom a hydrofóbnou úpravou nesú označenie ‚AR XBlue‘.

Prečítajte si viac o materiáloch okuliarových šošoviek!


 

3. Aké ďalšie vlastnosti majú okuliare proti modrému svetlu?

Materiál CR-39 i MR-8 je druh tvrdej, ľahkej a čírej živice ktorý poskytuje prirodzenú ochranu proti UV žiareniu.

Ale šošovky CR-39 (Meller, Ray-Ban) ponúkajú ešte viac. Sú:

  • Odolné proti poškriabaniu
  • Odolné voči chemikáliám, farbám atď.
  • Silnejšie a trochu lacnejšie na výrobu

Naše okuliarové šošovky Lentiamo - UV420 MR-8 (Omega Optix) vám ponúkajú ešte viac výhod. Konkrétne:

  • Mäkšie ako ekvivalentné šošovky CR39, ale môžu získať ďalšiu vrstvu tvrdením, ktoré náš obchod poskytuje zadarmo
  • Odolné proti nárazom a všeobecne odolnejšie proti rozbitiu, pretože je materiál mäkší
  • Tenšie ako ekvivalentné šošovky CR39, čo je výraznejšie hlavne u vyšších indexov tenčenia (1,6+)

 
Z čoho sú vyrobené šošovky počítačových okuliarov?

 

4. Majú počítačové okuliare sfarbené šošovky?

Áno, pri všetkých šošovkách, ktoré blokujú modré svetlo, je mierny jantárový / žltý odtieň. Tento povlak umožňuje šošovkám blokáciu modrého svetla a ich antireflexné vlastnosti. Od Lentiamo spadajú všetky tónované šošovky Omega Optix pod technológiu „XBlue“.

Ale nezmení toto zafarbenie naše vnímanie farieb? Nie, to by nemalo. Intenzita modrých a fialových predmetov však bude trochu ovplyvnená, pretože šošovky odfiltrujú časť tohto spektra. Zákazníci by mali očakávať, že tieto farby budú menej živé vďaka nižšiemu počtu fotónov, ktoré sa dostanú k oku. Tento „nevýrazný“ vzhľad je však dôvodom, prečo mnoho zákazníkov uvádza, že im počítačové okuliare pomáhajú vo večerných hodinách.


 
Okuliare Meller blue light

 

5. Koľko modrého svetla blokujú počítačové okuliare?

Okrem aspektu ochrany pred slnkom je jednou z najčastejších otázok, na ktoré sa pýtate, koľko modrého svetla v skutočnosti počítačové okuliare blokujú. Zhrnuli sme údaje o okuliaroch Meller a Ray-Ban.


 
Koľko modrého svetla blokujú počítačové okuliare

 
  • Rad „Bio“ od spoločnosti Meller umožňuje priechod 68,85 % modrého (a fialového) světla, takže blokujú 31 % modrého (a fialového) svetla. Kovové obruby Meller umožňují průchod 63.42 % modrého (a fialového) světla, takže blokují 36,5 % modrého (a fialového) světla.
  • Kolekcia počítačových okuliarov Ray-Ban Everglasses je navrhnutá tak, aby filtrovala aspoň 20 % modrého svetla od 380 do 450 nm.

6. Chránia počítačové okuliare pred UV žiarením?

Áno, všetky počítačové okuliare od Lentiamo kompletne blokujú UV – A a UV – B žiarenie a čiastočne tiež UV - C. Dôvodom je materiál, z ktorého sú vyrobené, pretože je rovnaký ako ten, ktorý sa používa u slnečných okuliarov. Vezmite však na vedomie, že okuliare na počítač nie sú polarizované.

7. Znižujú okuliare na počítač digitálnu námahu očí?

Všetci významní výrobcovia okuliarov proti modrému svetlu uvádzajú, že ich počítačové okuliare pomáhajú proti namáhaniu očí a únave očí. Zatiaľ však bohužiaľ neexistuje žiadna štúdia, ktorá by to potvrdila.

Oční lekári odporúčajú každému človeku, ktorý trávi dlhú dobu pred obrazovkou predovšetkým zabezpečiť správne osvetlenie a dopriať si časté prestávky. Počítačová okuliare nemôžu tieto opatrenia nahradiť. Prečítajte si viac v našom sprievodcovi, ktorý vám ponúka 6 tipov proti unaveným očiam.

8. Aké sú teda najlepšie počítačové okuliare?

Teraz už vieme, že okuliare proti modrému svetlu od spoločností Ray-Ban, Meller a Omega Optix filtrujú značné množstvo modrého svetla a UV žiarenia bez narušenia vnímania farieb. Ich počítačové okuliare sú navyše vyrobené zo šošoviek odolných proti poškriabaniu, ktoré možno nosiť celý deň aj večer.

Čo je dobré vedieť: na Lentiamo môžete mať ktorýkoľvek z našich modelov okuliarov vyhotovený s filtrom modrého svetla + je možné všetko skombinovať s predpisom dioptrických okuliarov. Naši optometristi vám môžu v našom optickom laboratóriu vyrobiť rôzne dioptrické okuliare s filtrom modrého svetla.



 

Stále hľadáte vhodné počítačové okuliare?
Prezrite si našu ponuku

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Ester

    ked ma clovek uz naozaj zdravotne tazkosti, na vecer treba okuliare ktore su tmavooranze az cervene, a treba aby vyblokovali modru aj zelenu farbu viditelneho spektra
    https://temazdravie.sk/okuliare-proti-modremu-svetlu-tipy-a-recenzie/

    Odpovedať
    • Martina
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      ďakujem za Váš komentár, okuliare proti modrému svetlu sú určené predovšetkým ľuďom, ktorí nemajú vážne problémy so zrakom, ale ľudom, ktorí často a dlho pracujú s počítačom, alebo trávia dlhé hodiny pozeraním do rôznych obrazoviek. Okuliare blokujúce modré svetlo môžu pomôcť znížiť digitálnu únavu a námahu oči a pomôcť zlepšiť kvalitu spánku.

      Odpovedať
  • Ivan H.

    Dobrý deň,
    ked potrebujem dioptrickú šošovku do počitačových okuliarov /+0,5/, aká by bola cena?
    Dakujem.
    Ivan Horváth

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,

      konkrétnu cenu okuliarov s rôznymi úpravami zistíte po ich zvolení do konkrétneho rámu v odkaze.

      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty