Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Zimné športy pre tých, ktorí nosia okuliare: pozor na zjazdovke

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 15. 1. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Zima je opäť tu. Vonku sa ochladilo, Vianoce sú za dverami. Mnohí ľudia si budú sviatky užívať na snehu – lyžovaním či snowboardovaním. Ale vedeli ste, že väčšina nehôd na lyžiach či snowboardoch je spôsobená problémami s videním?

Význam „vizuálnych pomocníkov“ na zjazdovke

V číslach: 80 % všetkých športových nehôd, ktoré nie sú zapríčinené cudzou vinou, sú spôsobené problémami s videním a percepciou. Lyžovanie rozhodne nie je výnimkou.
Štúdie ukazujú, že výkon pri lyžovaní a riziko nehody sú priamo úmerné percepcii videnia. To znamená, že rovnako ako na ceste, je dôležité mať vhodné vizuálne pomôcky aj na svahu. Mnoho z nás preto na zjazdovke nosí okuliare. Môže sa ale stať, že okuliare vám budú po nasadení lyžiarskych okuliarov alebo helmy vadiť a budú nepohodlné. Okuliare sa začnú rýchlo zahmlievať, prípadne vás budú kvôli helme tlačiť na spánkoch, nose či ušiach.

Stáva sa preto, že mnoho lyžiarov a snowboardistov vyráža na svah bez helmy a lyžiarskych okuliarov – berú si len okuliare dioptrické. To potom ohrozuje nielen ich bezpečnosť, kedy riskujú vážne zranenia v prípade pádu, môžu si ale tiež poškodiť zrak, pretože okuliare zvyčajne neposkytujú dostatočnú ochranu proti UV žiareniu. Lyžiarske okuliare, rovnako ako tie slnečné, chránia pred UV žiarením a môžu zlepšiť úroveň videnia. 2

Čo teda môžete urobiť pre svoju ochranu?

  • Jednoducho si pod lyžiarske okuliare vezmite kontaktné šošovky

    Chráňte sa pred nehodami a nebezpečným UV žiarením! Kontaktné šošovky sa dajú ľahko nosiť pod lyžiarskymi okuliarmi aj helmou, nezahmlievajú sa a neskĺzavajú. Kým kontaktné šošovky zaručujú to najlepšie možné videnie a zabraňujú nehodám, lyžiarske okuliare zase poskytujú ochranu pred slnkom a oslnením.

  • Zvoľte šošovky priepustné pre kyslík

    Fyzická námaha vynaložená pri zimných športoch znamená zvýšenú potrebu kyslíka. To má vplyv aj na rohovku. Odporúča sa preto voliť také kontaktné šošovky, ktoré poskytujú dostatočný prísun kyslíka k očiam v suchom zimnom vetre alebo na veterných svahoch.

  • Vyberte si vhodné lyžiarske či slnečné okuliare

    Keďže sneh môže odráža až o 80 % viac svetla ako štandardné povrchy, je zásadné, aby ste zvolili také lyžiarske či slnečné okuliare, ktoré boli priamo navrhnuté pre zimné športy a ktoré absorbujú aspoň 95 % UV lúčov.


1 Avermann Contaktlinsen 2 Sueddeutsche Zeitung

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty