Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Suché oči a kontaktné šošovky: obvyklé príčiny a možnosti úľavy

Každý, kto trpí syndrómom suchého oka, je v bežnom živote výrazne obmedzený: opuchnuté viečka, svrbenie, pálenie alebo začervenanie očí – pocity škriabania v oku. Oči sú tiež často citlivé na svetlo. Dokonca aj slzenie môže byť paradoxne príznakom suchých očí. Kontaktné šošovky môžu tieto príznaky spôsobovať alebo dokonca zhoršovať – napríklad keď sa jedná o typ šošoviek, ktorý je nevhodný pre vaše oči. Avšak nie je nutné to vzdávať a hneď sa vracať k okuliarom. Aká je spojitosť medzi syndrómom suchého oka a kontaktnými šošovkami?

Príčiny suchých očí

Syndróm suchého oka (DES), čiže Keratoconjunctivitis sicca (KCS) či keratitis sicca, je multifaktoriálne ochorenie sĺz a povrchu oka. Ak je oko zdravé, slzné žľazy vyrábajú slzný film, ktorý obaľuje a ochraňuje rohovku aj dúhovku. V prípade suchých očí je tento slzný film v nerovnováhe. Môže sa pretrhnúť, pretože žľazy neprodukujú dostatok tekutín (kvantitatívna porucha) alebo pretože sa jeho zloženie zmenilo (kvalitatívna porucha).

 

 

Príčin môže byť viac:

  • hormonálne zmeny (napr. pokles testosterónu spojený s vekom, menopauza, tehotenstvo)
  • užívanie liekov (napr. beta blokátory, antidepresíva, rôzne antihistaminiká, antikoncepcia, lieky na spanie, antiandrogény)
  • vonkajšie vplyvy (napr. nízka vlhkosť vzduchu spôsobená klimatizáciou, suchý vzduch z kúrenia, cigaretový dym, veterné a prašné prostredie, dlhodobá práca pri počítači / obrazovke)
  • choroby (napr. zápal očného viečka, cukrovka, ochorenia štítnej žľazy, reumatická artritída, autoimunitné ochorenia, alergie, operácie očí alebo nedostatok vitamínu A)
  • nevhodné alebo nekvalitné kontaktné šošovky

Vyšetrením rohovky, spojovky a predných častí oka zistí oftalmológ kvalitu aj kvantitu slznej tekutiny. Prehliadka u očného lekára je nutná, pretože ak budete príznaky ignorovať, riskujete chronické začervenanie očí, poškodenie rohovky a vyššie riziko očných infekcií.

Kontaktné šošovky a suché oči

Kontaktné šošovky sú zvyčajne umiestnené na slznom filme nad rohovkou a dúhovkou. Ak však šošovky nie sú prispôsobené vášmu videniu a zakriveniu oka alebo ak sú ich okraje príliš ostré kvôli nekvalitnej výrobe, vrstva vody sa pretrhne a šošovky podráždia povrch oka. Najmä šošovky s vysokým obsahom vody odvádzajú tekutinu z očí. Kvôli vonkajším vplyvom, ako sú vietor alebo teplo, kontaktné šošovky strácajú vlhkosť. Aby si udržali tvar, berú si vodu priamo zo slzného filmu. Pri nákupe kontaktných šošoviek preto venujte pozornosť vhodným materiálom. Hydrogélové kontaktné šošovky majú vyšší obsah vody, ktorá sa rýchlejšie vyparuje, a preto šošovky vyžadujú viac tekutiny zo slzného filmu. Dôsledkom toho sa oko rýchlejšie vysušuje. Oproti tomu šošovky s kyselinou hyalurónovou (endogénna látka, ktorá viaže vodu), najmä potom silikón-hydrogélové kontaktné šošovky majú dobrú priepustnosť pre kyslík, a preto im stačí o 20 percent menej vody.

Čo pomôže, ak máte suché oči a nosíte šošovky

Očné kvapky, čiže umelé slzy, môžu krátkodobo pomôcť pri nedostatku vlhkosti. Uistite sa však, že kvapky, ktoré používate, sú vhodné pre váš typ šošoviek. Nepoužívajte kvapky s konzervačnými látkami, pretože tie môžu oči ešte viac podráždiť. Oftalmológ vám tiež môže predpísať mastičku, ktorú by ste mali pred spaním aplikovať pod očné viečko. Mastička v noci regeneruje očný film. Vo vážnych prípadoch môže byť potrebná operácia, aby sa zabránilo odtekaniu slznej tekutiny a viac sĺz zostalo na povrchu oka. Ak máte suché oči, neodporúča sa tiež nosiť kontaktné šošovky dlhšiu dobu. Aby ste očiam uľavili, noste pri počítači alebo pri sledovaní televízie okuliare. Dokonca aj jeden celý deň bez šošoviek očiam výrazne uľaví. Pri prechladnutí by ste šošovky nemali nosiť vôbec, aby ste zabránili vniknutiu patogénov do očí. Buďte tiež opatrní pri čistení šošoviek. Po každom použití ich starostlivo očistite vhodným roztokom na kontaktné šošovky. Po niekoľkých týždňoch by ste mali vymeniť púzdro na šošovky, prípadne ho sterilizovať, aby sa v ňom nevytvárali patogény.


Zdroj: Očná klinika Zacks London

Očné kvapky alebo prestávka v nosení kontaktných šošoviek riešia však iba symptómy suchého oka. Ak to pôjde, skúste eliminovať príčiny. Napríklad ak dlhodobo beriete nejaké lieky, zistite, či nie je možné ich vymeniť za iné alebo sa spýtajte na špeciálne šošovky pre suché oči. Vhodné sú napr. Denné šošovky. Niekedy sú lepšou voľbou dokonca aj tvrdé kontaktné šošovky, pretože obsah vody je u nich veľmi nízky a oko tak málokedy trpí nedostatkom vlhkosti.   Napokon, aj vetranie miestnosti, v ktorej sa nachádzate alebo obmedzenie fajčenia môžu priniesť úľavu. Vetrajte niekoľkokrát denne a pravidelne vymieňajte filter v klimatizácii v aute. Pite minimálne dva litre vody denne, jedzte veľa vitamínov a doprajte si dostatok spánku. Ak pracujete pri obrazovke, v krátkych intervaloch občas zažmurkajte, aby ste rovnomerne rozmiestnili slzný film.

Zdroje: blickcheck.de, hylo.de, deraugenarzt.net

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty